Ondernemingen met rechtspersoonlijkheid

Ondernemingen met rechtspersoonlijkheid

Informatie over ondernemingen met rechtsbijstand, drie verschillende soorten ondernemingen.

De naamloze vennootschap

Deze rechtsvorm is met name bedoeld voor grotere bedrijven en lijkt sterk op de besloten vennootschap. De naamloze vennootschap is ook zelfstandig drager van rechten en plichten. De NV heeft een in overdraagbare aandelen verdeeld kapitaal. Veelal zijn de aandelen aan de beurs genoteerd en is er een groot aantal aandeelhouders (anders dan bij de BV, waarin het aantal aandeelhouders meestal beperkt is tot een of enkele personen). Ten aanzien van de aansprakelijkheid gelden voor de NV dezelfde regels als voor de BV. Bij de oprichting moet een minimaal kapitaal van honderdduizend euro in de vennootschap worden ingebracht.

De coöperatie

Een coöperatie is een vereniging die wil voorzien in bepaalde materiële belangen van haar leden door overeenkomsten met hen af te sluiten. Bij de coöperatie mag winst worden uitgekeerd aan de leden. Voor een coöperatie zijn minstens twee leden nodig. Ondanks dat de coöperatie een rechtspersoon is, zijn de leden bij ontbinding ervan voor gelijke bedragen (tenzij anders vastgesteld in de statuten) aansprakelijk voor eventuele schulden. Dit noemt met de zogenaamde Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). In de statuten kan echter worden vastgesteld dat de aansprakelijkheid geheeld wordt uitgesloten (UA) of beperkt wordt to een bepaald maximum (BA). Voor de oprichting van een coöperatie moet je naar de notaris. Er is echter geen minimumkapitaal voor nodig. Fiscaal lijken BV’s en coöperaties veel op elkaar. Beide betalen vennootschapsbelasting. In sommige gevallen kun je echter beter een BV oprichten. Laat je van tevoren dus goed inlichten door een belastingadviseur.

De stichting of vereniging

Een stichting werkt vanuit een ideële doelstelling. Een stichting heeft donateurs en een vereniging leden. Van beide mag de hoofddoelstelling niet het maken van winst zijn. De oprichting van een stichting moet gebeuren bij notariële akte. Voor het opzetten van een vereniging is dit niet verplicht. Wanneer de activiteiten van de stichting of de vereniging van ‘bedrijfsmatige aard’ zijn, worden ook de stichting en de vereniging als onderneming gezien. In die gevallen moet het bestuur niet alleen ingeschreven staan in het stichtingenregister van de Kamer van Koophandel, maar ook bij het handelsregister. Wanneer de stichting of vereniging als onderneming wordt aangemerkt, moet er ook vennootschapsbelasting worden betaald.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Passief inkomen

Volgende artikel lezen

De besloten vennootschap

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen