Openbaar vervoer

NS openbaar vervoer trein

Iedereen kent het openbaar vervoer, maar wist je ook dat er zo veel verschillende soorten waren, ik niet tot dat ik er wat meer over ging lezen. En dan niet alleen over Nederland maar ook over andere landen.

Vervoer in Nederland met  bus en trein

Openbaar vervoer is personenvervoer dat er voor iedereen is, daar mag dus iedereen gebruik van maken zolang je maar het voor je reis betreffende tarief betaald en je aan de fatsoensregels houdt, het openbaar vervoer heeft dan de plicht iedereen te vervoeren. Dit geldt niet voor het particuliere vervoer, de eigenaar mag iedereen weigeren en die beslist dus of je mee mag.

We kunnen de vervoersdiensten ook nog onderscheiden in individueel en collectief vervoer. Bij individueel vervoer gaat het om het vervoeren van 1 persoon of een groep bij elkaar horende reizigers, we kunnen dan vooral denken aan taxi’s of taxibusjes, we noemen dit ook wel besloten vervoer. Collectief vervoer houdt in dat meerdere personen met verschillende bestemmingen samen reizen in 1 vervoermiddel zoals bussen, treinen, metro’s enz.

Tenslotte kunnen we dan ook nog het onderscheidt maken in lijndiensten en vraagafhankelijk vervoer. Vraagafhankelijk vervoer past zich aan aan de vraag, vaak kun je een nummer bellen en dan pas gaat er een bus of busje of taxi rijden. Lijndiensten rijden volgens een dienstregeling en dan maakt het niet uit hoeveel passagiers er zijn, als er wel veel reizigers worden verwacht dan is het vaak zelfs mogelijk om op verzoek met 2 of meer voertuigen te rijden.

Openbaar vervoer op collectieve manieren

Met het Openbaar vervoer worden over het al gemeen de lijndiensten bedoeld. Deze rijden volgens een vaste dienstregeling. Als er niet volgens een vaste dienstregeling wordt gereden dan noemen ze het Collectief Vraagafhankelijk vervoer ( CVV ).

Openbaar vervoer ( OV ) wordt in Nederland gesubsidieerd door de overheid sinds 1969.

Stads- en lijnnummers

Bij het openbaar vervoer in Nederland wordt meestal met lijnnummers gewerkt. Deze nummers staan duidelijk op de voertuigen aan gegeven, meestal duidelijker dan de bestemming. Hierbij moet op gelet worden dan de lijn in tegenovergestelde richting hetzelfde nummer heeft. Maar bijvoorbeeld de metro van London heeft geen lijnnummers maar de naam van de lijn. De metro van Parijs heeft wel lijnnummers maar deze lijnnummers horen bij een bepaalde bestemming. En in Barcelona werken ze met de kleuren van de lijn en niet met nummers.

Besloten vervoer

Besloten vervoer zijn meestal taxi’s, taxibusjes en touringcars, deze worden over het algemeen gebruikt door een groep bij elkaar horende mensen. Besloten vervoer wordt niet door de overheid gesubsidieerd.

Een taxi huren

De taxi behoort niet tot het openbaar vervoer, maar behoort tot privé vervoer, met als uitzondering de motortaxi in Amsterdam en enkele landelijke belbussen, treintaxi en lijntaxi

Veerpont

De veerpont behoort in de meeste landen tot het openbaar vervoer. Dit is niet geval in Nederland. In Nederland behoort de pont tot het wegennet. Het is geen besloten vervoer maar toegankelijk voor iedereen.

Vliegtuigvervoer

Ook de passagiersvliegtuigen word tot het openbaar vervoer gerekend. Deze vorm wordt meestal niet gebruikt voor Nederland zelf, maar voor reizen naar het buitenland. Voor sommige landen is zelfs vliegverkeer de enige mogelijk om er een redelijk snelle manier te komen.

Vervoer op een aparte manier

In andere landen kennen we ook nog andere manier van het openbaar vervoer bijvoorbeeld een riksja of betjak ( een soort fietstaxi in oosterse landen ) en daar kennen zo ook bijvoorbeeld een kameel, olifant en een ezel tot het openbaar vervoer.

Een automatische people mover is een voertuig zonder chauffeur een soort van robot dus. Deze kan zowel bij het openbaar vervoer als het besloten voeren behoren. De Parkinghopper op Schiphol behoort tot het besloten vervoer.

Een geldig vervoersbewijs

Voor een rit in het openbare vervoer moet je een geldig vervoerbewijs hebben. Dit kan een kaartje zijn waar een stempel op staat maar ook een speciale pas. Een ongeldig vervoer bewijs kan u een boete opleveren van € 50, – bovenop de prijs van de rit.

Route plannen

Wil je je reis met het openbaar vervoer voorbereiden? Voor reizen met de trein kijk op ns.nl of installeer de NS-app. Ga je ook met de metro, tram of bus, dan is de app en website van 9292.nl erg handig voor het plannen van je reis.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Brommobiel info

Volgende artikel lezen

Hoe veilig is vliegen?

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen