Orang oetans intelligenter dan chimpansees

Oran oetan aap intelligent

Lange tijd is aangenomen dat chimpansees de intelligentste mensapen zijn. Er zijn aanwijzingen dat de orang oetan, de “mens van het oerwoud”, minstens net zo slim is en kan nadenken op het niveau van een kind van 6.

Mensapen

Mensapen zijn zo leuk. Chimpansees zijn klein genoeg om op je arm te dragen en wie heeft daar nooit van gedroomd? Gorilla’s lijken ondoorgrondelijk maar als ze van iemand houden, of dat nu een mens of een andere gorilla is, dan is die liefde voor eeuwig. Een verborgen en peilloze liefde.

Orang oetans

Orang oetans zijn die mensapen met dat lange rode lichaamshaar die van tak naar tak slingeren. Daar eten ze en daar slapen ze. Elke avond bouwen ze zorgvuldig een nieuw, schoon nest. Soms komen ze wel eens naar beneden, vooral als er water in de buurt is.  Ze houden ervan in het water te staren of er steentjes of takjes in te gooien en naar het effect te kijken. Ze begrijpen het principe van een boot en een stok om de diepte van het water te peilen, en kunnen dat ook toepassen. 

Intelligentie

Lange tijd is aangenomen dat chimpansees de intelligentste mensapen zijn. Niet dat dat erg belangrijk is maar het is misschien wel tijd om te erkennen dat de orang oetan een bijzonder dier is. Wetenschappers denken dat de orang oetan het denk-  en inlevingsvermogen van een kind van 6 heeft. Dierentuinen kennen het probleem van het veilig maken van kooien voor orang oetans; deze fantastische mensapen gaan net zo lang nadenken tot ze begrijpen hoe ze een slot open kunnen krijgen of een gat kunnen maken in de omheining. Het is duidelijk dat ze dit als een intellectuele uitdaging beschouwen.

Geweld

Chimpansees kunnen gewelddadig zijn. Ze doden andere dieren, soms om ze op te eten en soms uit een soort oorlogszucht. Orang oetans doen dat niet. Als ze konden praten zouden ze misschien ook nog uitleggen waarom niet. Maar misschien begrijpen we het vanzelf wel.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 3.5 / 5. Aantal beoordelingen: 4

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Het leven van een beer

Volgende artikel lezen

Weg met examenstress met deze tips

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen