Paarden en horzels

Paarden horzels

Paardenhorzel iedereen ken ze wel, ze steken enorm hard vooral als je lekker op buitenrit bent. De paarden, waar zijn zij familie van? Waar komen ze veel voor? Alles staat vermeld in het artikel hier onder.

Paarden horzels

Een vlieg van de familie oestridae, waarvan de larven beter bekend zijn dan de vlieg en als parasieten bij warmbloedige dieren voorkomen. De larven van bepaalde vleesvliegen kunnen in wonden terecht komen, waar ze het levende vlees met dezelfde graagte aanvreten als dat van de kadaver, terwijl de paardenhorzel meer geëvolueerd is en als larve volledig parasitair is geworden. Gedurende het larvenstadium wordt zoveel voedsel opgenomen dat de volwassen vlieg geen voedsel mee nodig heeft, maar geheel op de reservevetten leeft, met als gevolg dat de monddelen sterk gereduceerd zijn of zelfs geheel ontbreken.

De schapehorzel leeft als larve in de voorhoofdsholte van schapen, waar hij zich hoofdzakelijk met slijm voedt.

Paarden

Een familie on-evenhoevigen, waarvan het wilde paard in voorhistorische tijden op het grootste deel van het Euraziatische vasteland voorkwam en wel, afgaande op de enorme stapels beenderen die gevonden zijn bij de woonplaatsen van holbewoners uit  het stenen tijdperk, in ontzaglijke aantallen. Ze bleven tot historische tijden in oost-Europa, Siberië en Mongolië voortbestaan, maar worden nu toch wel met uitroeiing bedreigd. De wilde paarden zijn altijd door de mens uitgeroeid omdat ze schade toebrachten aan de gewassen en omdat de mens het land, het water en het voedsel nodig had voor zijn eigen vee. Er bestonden drie erkende ondersoorten: de steppetarpan en het oostelijke wilde paard of terwijl de przewalskipaard en als laatste de bostarpan. Het tamme paard stamt van deze drie wilde soorten af en de wetenschappelijke naam luidt E. przewalskii caballus. Het wilde paard werd in de prehistorische tijden getemd en is nu nog steeds voor de mens van belang.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Ecologie en landschap

Volgende artikel lezen

Temperatuur en lichtintensiteit bij jongvee

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen