Perzikkruid, onkruid?

Perzikkruid

Tot voor kort beschouwde ik perzikkruid als een lastig woekerend onkruid in mijn tuin. Maar het blijkt voortreffelijke geneeskrachtige eigenschappen te bezitten!

Jezusgras

Zoals alle planten heeft ook perzikkruid, een onkruid met van die grappige roze langwerpige bloemetjes er aan, een wetenschappelijke naam, die uit het Latijn komt: Polygonum Persicaria. Maar perzikkruid heeft ook bijnamen, zoals Krodde, en zelfs Jezusgras. Het roze-witte van de bloempjes heeft men in de oudheid zeker aangezien voor bloeddruppels van Jezus want zo ging dat vroeger.

Medicinale eigenschappen

Een aantal jaren geleden woekerde het in mijn tuin echt als onkruid en wist ik niet hoe gauw ik het er uit moest halen. Maar het is vanzelf opgehouden met dat kruid in mijn tuin. Kruiden hebben de neiging op te komen waar ze nodig zijn, nodig voor de grond, of misschien zelfs voor de mens. Want perzikkruid blijkt medicinale eigenschappen te hebben!

Tegen maagzweren en ontstekingen in de maag

In een oud boekje, zonder ISBN en jaargang, geschreven door A. Dinand, lees ik dat kruidenthee gemaakt van gedroogd perzikkruid een uitmuntend geneesmiddel zou zijn bij maagontstekingen en maagzweren! Zelfs bij gezwellen in de maag kan het dienst doen. Het voorschrift is 1 eetlepel kruidenthee per half uur te nemen. Over het algemeen werken kruiden echter beter als je ze mengt met andere kruiden. Neem na een week of twee inname echter wel een pauze. Hou helemaal op met het drinken van de kruidenthee als de klachten verbeterd zijn.

Bij open voeten

Als je, net als ik een aantal jaren geleden, last hebt van heel veel perzikkruid in de tuin, dan kun je ook nog proberen het sap er uit te persen, het doet namelijk uitstekend dienst als geneesmiddel bij oude rottende wonden. Ken je iemand met open voeten, dan kun je het gekneusde perzikkruid erop vastbinden!

Als gorgeldrank bij een keelontsteking

Tot slot kun je de kruidenthee als gorgeldrank gebruiken bij keel – en strottenhoofdontsteking.
Je kunt perzikkruid vanaf juni plukken en drogen, gebruik de hele plant.
Het mag duidelijk zijn, ik kijk tegenwoordig heel anders aan tegen perzikkruid, en beschouw het niet langer als een pest in de tuin, maar als een heelkruid!

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 3.5 / 5. Aantal beoordelingen: 2

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Lievevrouwebedstro (Galium odoratum)

Volgende artikel lezen

Kurkuma een wonderbaarlijke specerij

Een Reactie

  • Perzikkruid wordt ook wel Christuskruid genoemd naar aanleiding van de donkerpaarse vlek midden op het blad. Dat verwijst naar de doorboorde handen van Christus aan het kruis

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen