Pesten via internet en social media

Online pesten internet cyberpesten

Pesten via internet, beter gekend als cyberpesten is iets dat zeer vaak gebeurt sinds jongeren meer tijd doorbrengen op het internet en op smartphones. Dit is iets dat veel mensen niet zo serieus nemen, omdat het toch maar online gebeurt, maar dat maakt het juist zo erg.

Jongeren en het internet

Jongeren besteden steeds meer tijd op internet en social media door. Dit percentage is ondertussen al gestegen aangezien dat jongeren echter enkele uren per dag op het internet doorbrengen. 

Misbruik

De meeste mensen zouden denken dat misbruik vaak door volwassenen gemaakt wordt. Het komt vaak voor dat er misbruik gemaakt wordt door kinderen van dezelfde leeftijd. Soms zijn het de volwassenen die zich voordoen als kinderen van dezelfde leeftijd. Het gebeurt ook vaak dat jongeren van hun leeftijd persoonlijke gegevens van het slachtoffer aan andere mensen geven. Er staat namelijk zeer veel informatie over jongeren online.

Het pesten op het internet en gsm

Cyberpesten gebeurt meestal bij jongeren van ongeveer 11 tot 13 jaar.  Het komt meestal voor op sociale netwerk sites. Een onderzoek toont ons dat 43,6 procent gepest wordt op een sociale netwerk site. Via gsm wordt er 37,1 procent gepest. Via instant massage is dit veel minder namelijk 23,8 procent. Tot slot wordt er 15,6 procent via andere technologieën gepest. Meestal zijn meisjes het slachtoffer. Bij de meisjes wordt er 14,1 procent online gepest en bij de jongens is dit slechts 10 procent.  Meestal benoemen ze de kinderen met bepaalde ongepaste namen en delen ze foto’s waar er hatelijke dingen opstaan, zelfs filmpjes worden gemaakt. Hetgeen dat de kinderen zo kraakt bij het online pesten is dat het op het internet staat waar iedereen het kan zien. Veel kinderen verbergen dit voor hun ouders door de schaamte die ze voelen. Ouders en leerkrachten zijn namelijk niet goed bewust van de manier waarop ze dit doen. Vaak zit de pester op de zelfde school als het slachtoffer, namelijk 48 procent. Dit kan leiden tot het jonge kind dat in een depressie gaat en ook zelfmoord is mogelijk. Slechts 15 procent meldt dit online maar de meeste slachtoffers zijn bang om dit te vertellen en verzwijgen het. Ze hebben dan ook de drang om altijd online te kijken om te zien hoe erg het geworden is. Je kan een onderscheid maken tussen het pesten in de echte wereld en het pesten online of met telefoons omdat het minder zichtbaar is en directer.

Het voorkomen

De school

Veel scholen betrekken zich er niet bij, omdat dit een gebeurtenis buiten school is. Dit is zeer spijtig. Als scholen zich er meer zouden bij betrekken dan zou het pesten ook verminderen. Uit een onderzoek dat werd uitgevoerd in Australië blijkt dat als jongeren zich meer verbonden voelen met de school en het schoolklimaat als positief ervaren, dat er minder gepest  wordt. Dit onderzoek toont ons ook dat als scholen een goed beleid hebben op dat vlak, er minder gepest wordt. In Antwerpen hebben ze dit onderzocht en gevonden dat er slechts 18,4 procent van de Vlaamse scholen een duidelijk beleid hebben.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Firefox Add-ons

Volgende artikel lezen

Apps op de iPad verwijderen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen