Vroeger moest je 18 jaar oud zijn om je rijbewijs te kunnen halen. Op je 18e begin je met lessen, haal je je theorie en rijd je af. daar is verandering in gekomen! Je mag nu je rijbewijs al ophalen als je 17 bent. Er gelden echter wel voorwaarden.
17 jaar
Sinds 1 januari 2011 is het zo ver, je mag op je 16.5 beginnen met lessen, je rijbewijs halen en tot je 18e met een persoon naast je rijden die meer dan 5 jaar in het bezit was van een rijbewijs.
voordelen
De bedoeling van het vervroegen van het halen van het rijbewijs is dat jonge personen een jaar lang met een ervaren persoon naast zich rijden. zo kan de beginnend bestuurder veel ervaring opdoen en zich leren beheersen in het verkeer. Zo wil de overheid het aantal verkeersongelukken met jongeren terugdringen.
Nadelen
Veel praktijk-opleiders waren het eerst niet eens met de nieuwe wet om op je 17e je rijbewijs te mogen halen, het is zelfs zo, dat een persoon al op 16,5 jarige leeftijd mag beginnen met lessen zodat hij op 17 jarige leeftijd meteen zijn examen kan doen, om zo snel mogelijk nog in de auto te stappen. Veel opleiders vinden dat personen van 18 jaar zelfs nog niet genoeg verantwoordelijkheid hebben om een auto te besturen. Ze vinden het onverantwoord om ‘kinderen’ van 16 jaar al met een auto de weg op te laten gaan. Omdat zij veel minder de gevaren van hun weggedrag zullen overzien dan personen van 23 – 24 jaar.
conclusie
In 2011 werd dus voor het eerst een proef ingesteld om te kijken of het echt verantwoord is 17 jarigen de weg op te sturen. Ondanks dat er een ervaren persoon naast zit zullen ze toch alles zelf moeten doen, en de ervaren bijrijder zal dan ook geen rem ingreep kunnen doen wat de opleider wel kan met een lesauto. Kortom je blijft zelf verantwoordelijk.