Je begrijpt er soms niets van. Hoe krijgt een ander het toch voor elkaar om rond te komen van zijn inkomen? Een collega die hetzelfde verdient als jij lijkt er bijvoorbeeld veel beter van te leven. Terwijl het geld bij jou je portemonnee uit vliegt! Durf je te vragen hoe je collega het klaarspeelt?
Waarom?
Blijf bij jezelf. Jij bent nu eenmaal een ander mens dan je collega. Met andere wensen en ideeën. Ga bij jezelf te rade: hoe ga ik eigenlijk met dat maandsalaris om?
Misschien ben je je er niet eens zo erg van bewust hoe je met je eigen geld omgaat. Hoe kom je erachter? Simpel: door het bij te houden.
Moeilijk is het niet, nee. Maar zo ontzettend vervelend… Let wel: niemand vindt het leuk. Bijna iedereen háát het om zijn administratie bij te houden. Je bent misschien geneigd om het steeds voor je uit te schuiven: het komt nog wel. Probeer dat uitstelgedrag te doorbreken. Het levert je veel op!
Je uitgaven plannen
Als je begint met je uitgaven op te schrijven, zul je merken dat je meteen al ietsje meer gaat letten op wat je uitgeeft. Je moet het immers weer verantwoorden op je lijstje! En zelfs al maak je dat lijstje voor jezelf: je denkt bij iedere uitgave nét iets bewuster na dan daarvoor, toen je geld gewoon uitgaf.
Na een aantal weken of maanden zie je in je uitgavenpatroon dat een aantal posten tamelijk hoog is. Als je samen met anderen regelmatig je uitgaven bijhoudt, kun je ze vergelijken en bespreken. Dan je de persoonlijke verschillen. Een piek in één uitgave hoeft niet meteen te betekenen dat je daarop moet bezuinigen. Je wordt je er zo van bewust dat daar veel geld in gaat zitten. Pas dan kun je keuzes maken.
Per maand bekijken
De volgende stap is kijken naar de grote lijn. Je zet je maandelijkse inkomsten af tegen je uitgaven. Voor deze maandplanning is het belangrijk dat je ál je uitgaven meeneemt. Dus naast je boodschappen ook alle andere vaste lasten.
Het doel is niet quitte spelen, maar een bedrag overhouden. Van dat bedrag kun je je schulden aflossen, sparen – of misschien wel allebei tegelijk!