Ruud van Nistelrooy

Ruud van Nistelrooy

Ruud van Nistelrooy is een alom bekende Nederlandse spits, die over het algemeen wel gezien wordt als een hele succesvolle voetballer. Zijn carrière kent echter niet enkel en alleen hoogtepunten. Dat gaat u lezen in dit artikel.

Ruud van Nistelrooy biografie

Rudolf Martinus van Nistelrooij werd op 1 juli 1976 geboren in Oss. Ondanks dat groeide hij in Geffen op, een plaatsje gelegen tussen Den Bosch en Oss.

Ruud van Nistelrooij had altijd maar één droom: profvoetballer worden. Hij wilde daarvoor alles aan de kant zetten. Daarom besloot hij weg te gaan bij de plaatselijke voetbalclub, v.v. Nooit Gedacht, en zich bij de grotere club RKSV Margriet uit Oss aan te melden. Zijn vrienden destijds stelden dit niet op prijs, en vonden het een vorm van verraad. Om deze reden mocht Ruud van Nistelrooij niet meer meefietsen met hen naar school. Van Nistelrooij bleef toch bij RKSV Margriet, omdat hij zijn droom moest en zou bereiken.

Jeugd carrière van Ruud van Nistelrooy

Toen hij elf was, werd hij gescout voor FC  Den Bosch, waar hij, na verschillende jeugdteams te hebben doorlopen, op 17 jarige leeftijd debuteerde in het eerste, op 3 mei 1994, in een uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. In zijn periode bij FC Den Bosch viel het nog niet zo op dat Van Nistelrooij een neusje voor de goal had, mede omdat hij met name op het middenveld speelde, en ploeggenoot Anthony Lurling ( nu NAC Breda)  de grote afmaker van het team was.

Ondanks dat feit kwam Van Nistelrooij toch in beeld bij SC Heerenveen. In 1997 tekende hij een contract voor 650.000 gulden bij de club. Door 13 goals te maken in 31 wedstrijden bij Heerenveen verdiende hij een transfer naar PSV.

Ruud van Nistelrooy bij PSV

PSV moest 12 miljoen gulden neertellen om de spits voor vijf seizoenen te contracteren. Met deze transfersom vestigden ze een record voor een binnenlandse transfer. Het eerste seizoen van Van Nistelrooij bij PSV was een topseizoen: hij scoorde 31 doelpunten in 34 wedstrijden en werd hiermee topscorer van de Eredivisie. Het seizoen erop scoorde hij er 29 uit 23 wedstrijden. Tijdens dat seizoen raakte hij geblesseerd aan zijn knie. Terwijl hij in de belangstelling stond van verschillende Europese topclubs, besloot Van Nistelrooij nog een jaar te blijven. 

Ruud van Nistelrooy bij Manchester United

Desalniettemin zou Van Nistelrooij toch naar een medische keuring in Manchester gaan. Van Nistelrooij zou 70.000 euro per week gaan verdienen, als hij voor 30 miljoen euro naar Manchester United ging. Maar Ruud van Nistelrooij had een paar tests niet gehaald, waardoor er problemen ontstonden tussen trainer Alex Ferguson van Manchester United en voorzitter Martin Edwards (ook van Manchester United) of hij nou wel of niet mocht komen. Ondertussen bleef Van Nistelrooij doortrainen, en bij een kopoefening werd hem dat fataal: hij ging andermaal door zijn knie en scheurde daarmee zijn rechterkruisband. Het is een ernstige blessure en uiteindelijk zou zijn herstel acht maanden duren. Manchester United laat weten dat de transfer door deze blessure definitief van de baan is.

Op 3 maart 2001 maakt Van Nistelrooij zijn rentree in het eerste elftal van PSV. Hij speelt dat seizoen uiteindelijk 10 wedstrijden, waarin hij twee goals maakt. In april komen er weer geruchten dat een transfer naar Manchester United aanstaande is. Op 27 april was het dan definitief: Van Nistelrooij tekent een contract voor 67 miljoen gulden( 30,4 miljoen euro) bij Manchester United voor vijf jaar.

Vanwege het feit dat de mensen in Engeland de letter ‘ij’ niet kennen, laat Ruud van Nistelrooij zijn naam veranderen in Ruud van Nistelrooy

Topscoorder

In zijn eerste seizoen wordt hij topscorer van de Premier League en van de UEFA Champions League. Ook krijgt hij de prijs voor beste voetballer in de Engelse competitie van het jaar.

Het jaar erop wordt Van Nistelrooy opnieuw topscorer van Engeland en de Champions League.  

Maar Van Nistelrooy weet zijn goede lijn niet voort te zetten. Hij raakt uit vorm in de tweede helft van het seizoen, en Van Nistelrooy sluit het teleurstellende seizoen af met zes competitiedoelpunten uit zeventien wedstrijden.

Hij mocht vertrekken

In zijn vijfde seizoen bij Manchester United krijgt Van Nistelrooy het aan de stok met sir Alex Ferguson, waardoor hij mag vertrekken. Real Madrid biedt 15 miljoen euro voor Van Nistelrooy. Van Nistelrooy zou daar nog vier seizoenen spelen. In zijn eerste seizoen bij Real Madrid wordt hij kampioen en topscorer van de Spaanse competitie met vijfentwintig doelpunten. Ook het seizoen erop wordt Real Madrid kampioen, al kwam dat dit keer minder door Van Nistelrooy, die zestien keer scoorde in vierentwintig wedstrijden. In het seizoen dat daarop volgde raakt Van Nistelrooy verschillende keren geblesseerd.

In de winter van 2009/2010 verandert Van Nistelrooy opnieuw van club. Ditmaal vertrekt hij naar Hamburg in Duitsland, en gaat hij spelen voor de club HSV. Hier weet hij nog niet echt veel aan spelen toe te komen. 

Het verhaal van Ruud van Nistelrooy kent dus zijn ups and downs, maar over het algemeen heeft hij toch wel een carrière om u tegen te zeggen. 

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Muay Boran

Volgende artikel lezen

Dennis Bergkamp, carrière in een vogelvlucht

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen