Ik heb dit recept vanuit mijn koksopleiding geleerd. Een lekker recept om eens uit te proberen of te variëren voor thuis. Zowel apart als maaltijdsalade te eten als bij de hoofdmaaltijd.
Ingrediënten salade Niçoise
Ingrediënten salade:
- 2 tomaten concassées (grof gesneden blokjes);
- 2 artisjokbodems brunoise (blokjes);
- 80-100 gram sperziebonen brunoise (blokjes) -> kort blancheren (koken);
- 8 groene olijven + piment in plakjes;
- 8 zwarte olijven in plakjes;
- 10 gehakte dragonblaadjes/basilicum;
- ¼ uitje gesnipperd;
- +- 50 gram tonijn (stukjes, blokjes of reepjes);
- Zout & peper;
- Op smaak brengen met french dressing en zout en peper.
French dressing recept
- 1 dl azijn (gewone natuurazijn);
- 3 dl olie (zonnebloem);
- sjalotje gesnipperd;
- Zout en peper naar smaak toevoegen.
Werkwijze French dressing
Stap 1: Pak een kom, een mes en de ingrediënten.
Stap 2: Snipper het sjalotje heel fijn
Stap 3: Meng de olie, azijn, sjalotje
Stap 4: Voeg naar smaak zout en peper toe
Stap 5: Als de salade klaar is, kun je deze dressing erover doen
Extra benodigdheden
- Kookpan of steelpan;
- Vergiet of deksel van de kookpan;
- Kommetjes/borden;
- Schaal of groot bord om de salade op te leggen;
- 1 garde;
- Lepels of saladelepels;
- Snijplanken;
- Messen;
- Water;
- 1 pakje lucifers of aansteker.
Garnering
- Sla (latves of een andere slasoort);
- Uienringen;
- Peterselie;
- Partjes ei.
Serveren in/met
- Middelgroot kommetje of bord (met toast en boter -> maaltijdsalade)
Werkwijze salade
Stap 1: Leg alle ingrediënten op het keukenblad.
Stap 2: Leg alle extra benodigdheden klaar voor gebruik.
Stap 3: Leg de kommen, borden, kruiden, snijplanken, messen klaar.
Stap 4: Begin met de voorbereiding van het maken van de french dressing en de salade. Maak de dressing eerst klaar, dan kan deze ”intrekken”. Dit komt de smaak ten goede. Begin dan met het maken van de salade.
Stap 5: Pak de sperziebonen. Pak de kookpan. Vul de kookpan met water. Blancheer (kook) de sperziebonen kort voor +- 10 minuten. Koel af met koud water. Laat afkoelen. Afgieten. Bewaar deze totdat je ze nodig hebt.
Stap 6: Snijd alle ingrediënten. Bewaar deze in een kommetje of bord.
Stap 7: Pak een grotere kom of schaal.
Stap 8: Meng alle ingrediënten rustig door elkaar heen met lepels of saladelepels.
Stap 9: Voeg naar smaak zout en peper toe.
Stap 10: Voeg de French dressing toe.
Stap 11: Mocht je dit bij de avondmaaltijd willen serveren, wacht dan met het toevoegen van de dressing op de salade totdat het diner klaar is.
Eet smakelijk!