Als je kijkt naar het ontstaan van schulden, zijn er verschillende soorten schulden. In dit artikel lees je wat je eraan kunt doen.
Overlevingsschulden
Door omstandigheden van buitenaf raak je in de problemen. Bijvoorbeeld: je uitkering of (minimum)inkomen wordt niet of nauwelijks verhoogd, maar de prijzen en huren stijgen wel, dus kun je na een aantal jaren veel minder doen met hetzefde geld. Om het gezin draaiende te houden en toch met allerlei zaken mee te kunnen blijven doen, probeer je het ene gat met het andere te dichten. Zo steek je je langzaam maar zeker in de schulden.
Aanpassingsschulden
Hier liggen de oorzaken ook buiten jezelf. Door één of meer gebeurtenissen in je leven raak je in de schulden. Bijvoorbeeld als je inkomen plotseling vrij snel omlaag gaat doordat je je baan kwijtraak. Maar je inkomen kan ook opeens dramatisch kelderen door een echtscheiding, als je ziek of invalide wordt of als je met pensioen gaat. Je moet eigenlijk je levensstijl aanpassen, maar dat doe je niet een-twee-drie. Daar heb je een tijdje voor nodig. In die overgang loop je het risico dat je schulden maakt.
Compensatieschulden
Je wilt graag op dezelfde manier leven als andere mensen. Einenlijk wil je niet weten dat je daarvoor niet genoeg verdient. Dat is een vervelende gedachte. Je bestelt een nieuw bankstel, want dat geeft een lekker gevoel. Je gaat duur op vakantie of je koopt een auto. Door die grote uitgaven, die je doet omdat je dan toch lekker leeft, al is het maar voor eventjes, ontstaan ‘compensatieschulden’.
Overbestedingsschulden
Deze ontstaan doordat je simpelweg meer geld uitgeeft dan er binnenkomt. Want ook puur door je eigen gedrag kun je schulden maken. Bijvoorbeeld als je moeite hebt met het beheren van geld of als je graag met alles mee wilt doen (terwijl je ook uit diverse mogelijkheden één keuze kunt maken). Als je creditcards (plastic money) gebruikt en makkelijk een lening afsluit, ligt de weg open naar je in de schulden steken.
Geldproblemen zijn slecht voor je relatie. Maar ook omgekeerd kunnen relaties leiden tot geldproblemen. Bij dit soort schulden spelen gezinsleden (kinderen, partner) een belangrijke rol. Ook zij kunnen meer geld uitgeven dan er binnenkomt. Vaak is het moeilijk om nee te zeggen tegen je partner en kinderen. Als je weigert, voel je je schuldig ten opzichte van hen: je schiet tekort. Op die manier kun je ook in de schulden komen.