Smaakmakers; oorzaak van overgewicht?

Smaakmakers
ComputerComputer

Smaakversterkers worden in grote hoeveelheden aan onze voeding toegevoegd. Maar zijn we ons wel bewust van de gevaren ervan? Hoewel deze worden ontkend door zowel het voedingscentrum als de consumentenbond, tonen onderzoeken uit 1969 al hersenschade aan bij muizen veroorzaakt door de smaakversterker MSG.

Mononatriumglutamaat

In veel hartige voedingsmiddelen wordt de smaakversterker MSG gebruikt. Dit is een toegestaan additief met E-nummer 621. De unieke smaak van deze stof wordt wel umami, de vijfde smaak genoemd. Dit is een Japans woord, in Nederland kennen wij alleen woorden voor de smaken zout, zoet, zuur en bitter.

letsel aan de hypothalamus

In een onderzoek uit 1969 door Olney, werd letsel aan de hypothalamus ontdekt en belemmering in de groei en zwaarlijvigheid bij vrouwen beschreven. Dat MSG hersenletsel veroorzaakt bij proefdieren, daarover bestaat geen twijfel. Ongeborenen, pasgeborenen, zuigelingen en kinderen worden blootgesteld aan groter wordende hoeveelheden MSG. Bij het lezen van het onderzoek krijg je kippenvel, wanneer de omvang hiervan duidelijk wordt; MSG in babyvoeding, in vaccins, snacks, bewerkte voeding, soep, etc. De lijst is oneindig. Dat de smaakversterkers dikmakend zijn lijkt ineens de minste erge van de gevolgen.

Dikmakend

Het is inmiddels wel bekend, veel mensen en kinderen zijn te dik en er moet nu toch echt iets gebeuren. Programma’s worden ontwikkeld om kinderen te stimuleren meer te bewegen. Verschillende instituten en verenigingen binden samen de strijd aan tegen overgewicht. Maar wanneer overgewicht een epidemie lijkt te worden, is er dan niet meer aan de hand dan te weinig beweging?
Kinderen krijgen een enorme hoeveelheid smaakversterkers binnen, terwijl in laboratoria muizen en ratten bewust dik gemaakt worden door na de geboorte MSG toe te dienen. Van verschillende kanten beginnen nu stemmen op te gaan dat aan de werkelijke oorzaak van overgewicht voorbij wordt gegaan, nl. de enorme hoeveelheid smaakversterkers in onze voeding. Aan de andere kant wordt dit weer ontkent en stelt men de consument gerust; smaakversterkers zijn volgens hen niet schadelijk.


Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Grapefruits, goed bij Kalium tekort

Volgende artikel lezen

Voedingsmiddelen om af te vallen; de adzukiboon

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen