SOA (Seksueel Overdraagbare Aandoeningen)

SOA

SOA’s zijn in deze tijden een vaak voorkomend gespreksonderwerp. Gonorroe, Syfilis, Chlamydia en AIDS zijn een paar van deze SOA’s. Maar hoe ontstaan SOA’s eigenlijk en hoe kun je ze voorkomen?

Wat betekend ‘SOA’ ?

SOA is een afkorting van Seksueel Overdraagbare Aandoeningen. HIV is hier één van. SOA’s zijn ook wel beter bekend als geslachtsziekten.

Gonorroe

Zoals veel SOA’s word gonorroe veroorzaakt door een bacterie. Die bacterie nestelt zich meestal in de vagina, de baarmoederhals, de urinebuis en de endeldarm. De bacterie bevind zich op die plekken, omdat hij zich thuis voelt in warme en vochtige plekken.
De symptomen van gonorroe zijn:

Bij vrouwen:
• Een ongebruikelijke vaginale afscheiding die dun, waterig, geel of groen is;
• Pijn bij het plassen;
• Ontsteking van de endeldarm of de ogen;
• Keelontsteking – het kan zijn dat je niet eens weet dat je het hebt;
• Een pijnlijke of gevoelige onderbuik;
• Bloedverlies tussen de menstruaties in of zwaardere menstruaties.

Bij mannen:
• Witte, groene of gele afscheiding uit de penis waardoor je ondergoed vuil kan worden;
• Pijn bij het plassen;
• Ontsteking van de endeldarm of de ogen;
• Keelontsteking – het kan zijn dat je niet eens weet dat je het hebt;
• Pijnlijke of gevoelige testikels;
• Soms ontsteking van de voorhuid.
Als gonorroe vroeg wordt geconstateerd kun je er vanaf komen met medicijnen of een antibioticakuur.

Syfilis

Syfilis is één van de ergere SOA’s , en wordt ook veroorzaakt door een bacterie. Door deze bacterie raakt bloed en lichaamsvocht geïnfecteerd.

Er zijn drie stadia te onderscheiden. In het eerste stadium kun je een of meer zweertjes waarnemen, die zich meestal rond of op de vagina of penis en soms op de mond of de anus bevinden. Deze zweertjes ontstaan binnen twee tot drie weken na infectie met syfilis. Ze blijven twee tot zes weken zitten en zijn erg besmettelijk.
In het tweede stadium krijg je last van vlekjes op de huid over je gehele lichaam, die binnen twee tot zes maanden na de oorspronkelijke infectie zichtbaar worden. Ook kun je last krijgen van grieperige verschijnselen zoals koorts, hoofdpijn en keelpijn.
Het kan zijn dat je van deze twee stadia niets merkt.

Na de eerste twee stadia

Als je in de eerste twee stadia niet behandeld bent, krijg je in het derde stadia last van blijvende schade aan het hart, de hersenen en andere organen – die dodelijk kan zijn. Dit laatste stadium komt gelukkig niet vaak voor en de symptomen doen zich soms pas vele jaren na de eerste infectie voor, wanneer er geen behandeling heeft plaatsgehad.
Omdat Syfilis een ernstige SOA is moet het vroeg worden behandeld. Dit kan met antibiotica en de partner moet ook worden behandeld. Het laatste geldt voor alle SOA’s.

Chlamydia

Deze infectie komt bij vrouwen en mannen voor, maar heeft bij vrouwen een grotere invloed. Er kan een ontsteking ontstaan in het bekkengebied die ertoe kan lijden dat de vrouw geen kinderen meer kan krijgen.

De symptomen van chlamydia zijn:
• De aandrang om vaak te plassen en een branderig gevoel of pijn bij het plassen;
• Bij de man een beetje troebele afscheiding uit het topje van de penis, vooral ’s ochtends bij het opstaan (een andere soort afscheiding dan sperma) en pijnlijke, opgezwollen testikels;
• Abnormale afscheiding uit de vagina, urinebuis of anus;
• Veel mensen met chlamydia hebben helemaal geen klachten, maar zijn wel geïnfecteerd;
• Bij vrouwen, bloedingen tussen twee menstruatieperioden, tijdens de seks of erna en pijn in de onderbuik.

Chlamydia is net als de andere SOA’s te verhelpen met antibiotica.

Aids

Aids is één van de meest bekende SOA’s en ook een van de meest ingrijpende. Aids wordt niet veroorzaakt door een bacterie maar door een virus. Het virus tast het immuunsysteem aan en hierdoor kan het lichaam zich niet meer weren tegen infecties.

Aids heeft geen symptomen. Als je besmet bent kun je er nog steeds gezond en fit uitzien. De enige manier om te weten te komen of je aids hebt, is door een HIV –test.

In tegenstelling tot de andere SOA’s is aids (nog) niet te genezen. Er zijn wel medicijnen die je het leven makkelijker kunnen maken met de ziekte. Maar er is geen genezing.

Wanneer je kans hebt op een SOA

Je kunt een SOA krijgen als je onveilig intiem contact hebt met een besmet persoon. SOA’s worden overgedragen via lichaamsvocht en bij contact tussen slijmvliezen.
Lichaamsvocht = speeksel, urine of traanvocht, slijmvliezen zitten o.a. in de mond, neus, vagina en penis.

Een SOA kan ook overgedragen worden via het bloed, je kunt het ook oplopen als je naalden of spuiten van een ander gebruikt, of als je een onhygiënische piercing of tatoeage krijgt.

Hoe je kan voorkomen dat je een SOA krijgt

Als je veilig vrijt, voorkom je SOA’s. veilig vrijen houdt in dat je vermijd dat je in contact komt met sperma-slijmvlies, sperma, bloed etc. Dit doe je door simpelweg een condoom te gebruiken. Zorg ook dat er geen sperma, afscheiding of bloed in je mond komt.

Let op! Je kan wel zoenen, knuffelen, strelen of masseren zonder dat je kans hebt op een SOA.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

B12 tekort; een onderschatte ziekte

Volgende artikel lezen

Hoe een breuk verwerken?

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen