Soorten scan onderzoeken

Soorten scan onderzoeken
ComputerComputer

Soms krijg je van je arts te horen dat je een scan onderzoek moet laten uitvoeren. Maar wat voor scan onderzoek bedoelt hij dan? Hier krijg je een zicht over de verschillende soorten scan onderzoeken.

CAT scan

CAT scan is een afkorting van de manier waarop het toestel werkt. CAT = Computer axiale tomografie. Dit wil zeggen dat we het lichaam in dunne schijfjes gaan fotograferen. Elk schijfje geeft een foto van wat er in het lichaam te zien is. Om deze foto’s te maken gebruiken we X-stralen, die vallen onder de radioactieve straling.

CT scan

CT staat voor computer tomografie. Hierbij gaan we geen schijfjes fotograferen, maar we fotograferen in spiraal vorm. Op deze manier kunnen we het gescande object in alle richtingen gaan bekijken. Je kan schijfjes maken in alle richtingen. Hiervoor gebruik men X-stralen. Driedimensionale opnames kunnen eruit verkregen worden en dienst doen bij operaties.

Wat hebben CAT scan en CT scan gemeenschappelijk?

De toestellen en de gebruikte straling zijn vergelijkbaar. Je ligt op een soort tafel die door een ronde opening schuift. Je ligt niet volledig in het toestel en het onderzoek is van zeer korte duur. Soms dien je een jodium houdende vloeistof te drinken of wordt deze ingespoten om meer zwart wit contrasten te krijgen. Op die manier kunnen alle organen beter herkend worden.

Pet scan

Om een Pet scan te kunnen uitvoeren, moet men een radioactieve stof inspuiten. Deze stof moet aangepast zijn aan de te onderzoeken afwijking. Na een uurtje gaat men dan scannen en detecteert men de plaatsen waar deze stof zich heeft opgestapeld. Men kan dan een duidelijk beeld krijgen van het probleem dat de patiënt heeft. De radioactieve producten die men inspuit breken zeer snel af, waardoor de patiënt zeer snel weer stralingsvrij is. Het is aan te raden enkele dagen na de inspuiting niet in contact te komen met zwangere vrouwen of kleine kinderen. Het onderzoek wordt uitgevoerd in een open toestel, maar kan gemakkelijk 20 minuten duren.

NMRI

Deze onderzoeksvorm wordt ook dikwijls als scan onderzoek aangeduid. Hier lig je ook op een tafel, maar je wordt in een smalle buis geschoven die magnetisch geladen is. Er is hierin voldoende zuurstof aanwezig en je hebt de mogelijkheid om aan te geven dat je eruit wilt. Toch wordt dit onderzoek door heel wat mensen als beangstigend beschouwd omdat het hele lichaam ingesloten is. Men maakt hier geen gebruik van radioactieve straling, maar van magnetische golven en aparte detectie systemen die rond de lichaamsdelen worden aangebracht. Tijdens het onderzoek hoor je een kloppend geluid. De onderzoeken duren gemiddeld 20 minuten en je moet dan ook zeer stil blijven liggen.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

De Aarde: een unieke planeet in ons zonnestelsel

Volgende artikel lezen

Robert de Niro: You talkin’ to me?

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen