Dit artikel gaat over het stalklimaat en de huisvesting van Jongvee (koeien). O.a. waar je allemaal rekening mee moet houden, en wat nou de beste stal is voor het jongvee op de boerderij.
Stalklimaat en huisvesting
In een kalverstal mogen geen afkalvende of zieke koeien staan het beste is zelfs om helemaal geen koeien in een kalverstal te hebben.
De eerst 1 à 2 weken is het verstandig om de kalveren in een eenlingbox te plaatsen. Om de boxen bacterie vrij te houden is het belangrijk om de boxen schoon te spuiten met een hogedrukspuit, te ontsmetten en dan zeven dagen buiten te laten staan. Dit zorgt ervoor dat de bacteriën uitdrogen.
Na de eenling periode is het verstandig om de kalveren in groepjes van 3/4 in een ingestrooide ruimte of op roosters met ligboxen. Wel is het belangrijk dat de groepshokken goed kunnen worden schoongemaakt en ontsmet.
Als de kalveren van de melk af zijn is het verstandig om ze in een hok met ligboxjes en roostervloer in de loop/eetruimte. Ook is er nog een mogelijkheid om i.p.v. ligboxjes één groot ligbed te maken. Het voordeel hier van is dat de kalveren op een later tijdstip makkelijker in de boxen gaan liggen.
De kalveren kunnen ook vanaf de geboorte buiten in buitenhokken ondergebracht worden. Dit vergt meer arbeid en is lastiger omdat elk kalf persoonlijk eten en drinken moet krijgen, maar hier zijn ook weer oplossingen op gekomen, nl. de groepsiglo’s.
Voor de voorkoming van ziektes is het ook handig om alleen de stierkalveren buiten te plaatsen zodat de handelaar niet meer in de opfok stal hoeft te komen.
Er zijn verschillende staltypes in omloop, denk daarbij aan gesloten opfokstallen die meestal zijn ondergebracht in bestaande bedrijfsgebouwen of de stal van het melkvee meestal zijn deze stallen geïsoleerd en voorzien van mechanische of natuurlijke ventilatie.
Ook zijn er openstallen deze stallen zijn aan 3 zijden gesloten, maar de 4 zijde is helemaal open. Door het opengedeelte kan de buitenlucht vrij naar binnen. Het klimaat verschilt hierdoor bijna niet van het buitenklimaat. Door de openzijde op het zuidoosten te maken voorkom je veel regen en windinslag, een andere manier om dit te verhelpen is windbreekgaas te plaatsen. In een openstal moet wel rekening worden gehouden met bevriezing van de waterleiding, en de plaats waar de stal gebouwd wordt. Zo moet een openkalverstal vrijstaand geplaats worden en anders minimaal een afstand van 10m naar de melkveestal hebben i.v.m. ziekte verspreiding.
Een jongvee stal moet zo fris zijn, dat de kalveren niet te ruiken zijn, de temperatuur maakt echter niet veel uit, wel moet er opgelet worden dat de luchtvochtigheid niet te hoog wordt. Daarom is ventileren van groot belang. In een opfokstal is het belangrijk om een natuurlijk klimaat te creëren dit kun je makkelijk creëren door natuurlijke ventilatie d.m.v. open verbinding van de stal met de buitenlucht. Hierdoor kun je longaandoeningen voorkomen en dus krijg je een beter opfok voor het kalf. Ook is het belangrijk om er voor te zorgen dat er absoluut geen trek in de stal komt, en moeten de kalveren een droge tochtvrije ligplaats hebben.