Meestal zijn ze te vinden langs huizen of een schutting en lijken weinig ruimte nodig te hebben om te kunnen groeien. Van wit, geel tot licht roze en donkerpaars en wel tot 2,5m hoog. De stokroos is een mooie aanwinst voor je tuin.
Soorten
Stokrozen zijn er niet alleen in verschillende kleuren, maar ook in verschillende soorten. Zo is er de enkelbloemige, de dubbelbloemige en de half dubbelbloemige stokroos. Apart is wel dat deze bloem alleen voorkomt in tuinen en niet in het wild.
Tweejarig
Meestal worden stokrozen als tweejarige plant gekweekt. Maar wanneer ze op de juiste plek staan gaan ze langer mee. De bodem mag niet te nat zijn, want dan zullen ze de winter niet overleven. Ook kan de plant last krijgen van de roestziekte. Er ontstaan dan oranje vlekken op de bladeren. Het beste is dan om die bladeren eraf te halen.
Zaaien
Je kunt de stokrozen zelf zaaien. Wanneer de bloemen zijn uitgebloeid komen er bruine bolletjes aan de stammen. Hier zitten heel veel zaadjes in. Deze kun je zaaien vanaf eind juni tot eind augustus op een zonnige plek. Maar je kunt ze ook voorzaaien en ze in het voorjaar uitplanten. Ook zijn er plantjes te koop in de tuincentra wanneer je geen zin hebt om ze zelf te zaaien.
Geneeskrachtige werking
Al in de tijd van de Neanderthalers zijn resten van stokrozen gevonden. De bloemen kunnen als grondstof voor kleurstoffen worden gebruikt en ook uit de plant zijn verschillende stoffen te halen. De wortels zijn leverancier van hoogwaardig zetmeel. Daarbij kan de stokroos gebruikt worden voor de pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Van de gedroogde bloemblaadjes kan thee gezet worden, of men doet het door de salade. Het is dan wel belangrijk, om zeker te weten dat ze niet bespoten zijn tegen een schadelijke schimmel.