
Hoe beter een kalf opgegroeid, hoe beter haar prestaties zijn als melkkoe. Daarom staat in dit artikel uitgelegd wat de beste waarden zijn qua temperatuur en lichtintensiteit tijdens de opfok van jongvee.
Temperatuur
De comfortzone is het temperatuurgebied dat een dier voor zichzelf zou kiezen. Het gebied waarin de uiterste temperatuur voor het dier wordt gehandhaafd voor het dier heet de thermo neutrale zone genoemd. Wanneer de omgevingstemperatuur onder de onderste kritieke temperatuur daalt, zal het dier warmteproductie verminderen door minder voer op te nemen. Dit kan leiden tot productiedaling/groeiachterstand. Bij jonge kalveren bevind de onderste kritiek temperatuur op plus tien graden, na een jaar is dit al opgelopen tot min tien graden en wanneer de pinken afkalven tot min vijftien graden. Hoe ouder het kalf wordt hoe beter het tegen kou kan. Het verschil tussen de kalveren en hun directe omgeving moet minder dan 5 graden zijn. De bovenste kritiekpunten ontstaan bij een temperatuur van boven de 24 graden. Er kan hittestress optreden bij deze hoge temperaturen.
Het kalf is in de eerste veertien dagen niet in staat om zichzelf warm te houden. Het dier mag dus geen last hebben van kouval of koud worden. Het stalklimaat moet zich dus binnen de onderste- en bovenste kritiekpunten bevinden. Dit is bij jonge kalveren tussen de vijftien en twintig graden. In Nederland komen er zelden problemen voor met een te koude omgeving vanwege ons klimaat. Tijdens de eerste levensmaanden zou een gemiddelde staltemperatuur van 10 tot 12 °C het meest optimaal zijn met daarbij een relatieve luchtvochtigheid tussen de 60 en 80 %.
Lichtintensiteit
Licht in de stal is belangrijk voor een goede oriëntatie van de dieren en voor de regulatie van de hormoonhuishouding. Een lichtritme van 16 uren licht en 8 uren donker is optimaal voor melkproductie en vochtigheid. Voor de veehouder zelf is het ook van belang dat er genoeg licht is zodat de veehouder de controle voor dieren goed kan uitvoeren. Niet alleen zonlicht is nodig bij de verlichting van een stal, maar ook kunstlicht is noodzakelijk. Vooral in de wintertijd. Voor de dieren is het in ieder geval erg belangrijk dat de lichtintensiteit tijdens de lichturen tussen de 150-200 lux is.