Toscane, pracht en oudheid

Toscane

De Toscane is van oudsher een gebied om vakantie te vieren. De pracht van de natuur, de schilderachtigheid, de historie, de wijnen, de mensen, de steden. Teveel om op te noemen. Een van de juwelen die glinsteren in de Toscane is het stadje Montepulciano.

Montepulciano

Als je aan komt rijden, door heuvelachtig terrein, vanuit de richting San Giminiani, dan wordt het plots wat vlakker en zie je midden in het kleurrijke lanschap een piek naar boven reiken. Op die piek ligt het historische stadje Montepulciano.

Klim

Om in de stad te komen moet je een fikse steile weg omhoog, maar heb je dat volbracht, dan waan je je in een andere tijd. De 15e -, 16e -, 17e – eeuws gebouwen omringen je alsof ze je persoonlijk willen begroeten. Stuk voor stuk het onderzoeken meer dan waard. Je ziet al snel de oeroude Dom, waarin je de Hemelvaart van Maria van de schilder di Bartolo vindt. Een meesterwerk uit de Italiaanse schilderkunst.

Muziek?

Je ziet ze niet, maar vanuit verschillende hoeken weerklinken klanken van diverse muziekinstrumenten. Op de markt staat een podium, waarop jonge mensen teksten staan te oefenen. Ieder jaar, in de hele maan juli, vindt hier namelijk het Cantiere Internationale d’Arte Montepulciano plaats. Een scala aan evenementen, muziek en kunst, gepresenteerd door jonge kunstenaars.

Geschiedenis

De eerste keer dat Multepulciano vermeld wordt is in de 7e eeuw. Vanaf toen begon men aan een PR-reis. In de 16e eeuw kreeg het stadje zijn huidige naam. De Chiesa San Biagio, in zijn honingkleurige pracht, ligt op loopafstand. De pracht en praal in de diverse kerken laat zien hoe rijk deze regio was en is.

Wijn

Wij maakten kennis met de donkere, krachtige, maar oh zo heerlijke Montepulciano wijn, toen we deze streek bezochten. We raakten er van onder de indruk hoe de smaak van deze wijn je terug laat keren naar zijn  geboortegrond. Bij ons in huis is sindsdien altijd wel een fles Montepulciano te vinden.

Streek

De Zuid-Toscane, die aansluit aan Umbrië, laat een heel ander beeld zien dan de Toscane, waar de grote steden liggen. De kleurstellingen, die de natuur hier prijs geeft zijn zo rustgevend en waarlijk verbazingwekkend. Het bruin, geel en groen, gemengd met bloemschakelringen lijkt zo van een schilderij gekaapt te zijn. Of is het andersom, heeft de schilder een kopietje gemaakt van de werkelijkheid? 

Waard

De oude stad, waar we heerlijk hebben gegeten. De voortreffelijke wijn. De bezienswaardigheden en zeer zeker de stralende omgeving hebben ons bezoek aan Montepulciano meer dan de moeite waard gemaakt. We raden dan ook een ieder, die een tocht naar de Toscane plant, aan hier zeker eens langs te gaan. Je zult er nooit spijt van hebben.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Geschiedenis van Hockey

Volgende artikel lezen

Sevilla, Beleef het bruisende stadsfeest

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen