Een verschijnsel wat heel erg bekend is voor mensen die een hond uit een asiel hebben gehaald maar ook een hond die als pup bij de familie is gekomen kan dit gedrag gaan vertonen na een trauma of in de pubertijd. Hieronder een aantal tips hoe je dit kunt gaan trainen en hoe je dit kunt voorkomen.
Oorzaken uitvallen naar andere honden
Het meest komt dit verschijnsel voor als je een hond hebt uit een asiel of een hond uit het buitenland hebt geadopteerd. De honden zijn gewend met andere honden, maar dat wil dus ook zeggen dat ze altijd alles hebben moeten delen, dit geldt met name voor honden die uit het buitenland komen. Daar zitten ze vaak in kennels met vele honden bij elkaar en als er al een menselijk wezen de kennel binnenkomt moeten ze die aandacht dus delen met allemaal. Maar ook voor Nederlandse asielhonden is er in de regel te weinig aandacht.
Ook komt het regelmatig voor bij Nederlandse honden maar vaak is het (onbewust) aangeleerd gedrag of ze hebben een trauma opgelopen met een hond en daardoor vallen ze uit naar andere honden.
Gevolg
De eerste keer dat dit gebeurt is vaak om aan te geven aan de andere hond, dit is mijn baasje, dit is mijn eten, dit zijn mijn knuffels en dit is mijn alles, en dus wil ik niet dat je in de buurt komt. De meeste baasjes pikken deze signalen niet op die de hond op dat moment al uitzend, de tegemoetkomende hond pikt ze wel op en dan kan het twee kanten op, of de tegemoet komende hond probeert te vluchten of in ieder geval wil niet verder lopen, zijn baasje heeft ook de signalen niet opgepikt en vraagt zich af wat zijn hond heeft en vindt dat hij normaal moet doen, waardoor de hond niet anders kan dan aanvallen of uitvallen, of de hond loopt op jouw hond af met een gebaar van ik ben de baas en ik zal je krijgen. Jou hond wordt daardoor opgehits en zal dus in de tegemoetkomende hond klappen.
Het baasje wordt gespannen tijdens het lopen als de hond een keertje is uitgevallen, ze zijn bang voor een volgende keer dat dit zal gebeuren en dus gaan ze de hond kort houden als ze een andere hond zien. Het baasje gaat dus trekken aan de lijn, zet de lijn strak waarmee hij de hond een sein geeft dat er iets staat te gebeuren, de hond wordt alert en speurt zijn omgeving af, het enige wat hij ziet is een andere hond, hij weet zeker dat hij die hond kan hebben en hij klapt erin. Het valt de hond op den duur ook op dat de lijn iedere keer strak gaat bij andere honden, dat wil dus zeggen dat het baasje bang is of angstig en dus moet het baasje beschermt worden. Je komt dan dus in een negatieve spiraal terecht met je hond waar je niet meer uitkomt.
De hondentraining tegen uitvallen
Uit het bovenstaande heb je al kunnen lezen dat je eigenlijk zelf (onbewust) de oorzaak bent van dit gedrag, je hebt de signalen van je hond genegeerd in de eerste instantie en doordat je nu zelf heel gespannen bent geef je je hond steeds een teken dat er iets gaat gebeuren , je hond speurt zijn omgeving af en zal als hij de kans krijgt zijn frustratie afreageren op de hond die aankomt.
Als eerste is het belangrijk dat de spanning er tijdens de wandelingen af gaat, dit kun je het beste doen door je hond een muilkorf op te doen, zo weet je zeker dat hij een andere hond niet kan verwonden. Je bent zo zelf zekerder van je zaak en je kan rustiger wandelen. Daarnaast moet je ook de lijn niet meer vasthouden omdat je via de lijn de hond toch een teken kunt geven dat er iets staat te gebeuren, het beste is dus om een lijn rond je middel te binden, op deze manier kun je niet ongemerkt de riem een iets vaster pakken, want hoe klein je signaal ook is de hond pikt het feilloos op.
Op het moment dat je de lijn rond je middel hebt kun je hem ook niet inkorten, je hond loopt dus aan de lange lijn, heeft alle bewegingsvrijheid en geen steun van jou op het moment dat hij wil aanvallen, en dat is heel belangrijk.
Nu zit dit gedrag uiteraard er al een tijdje in als je hulp aan het zoeken bent en het zal er ook niet van de een op de andere dag uit zijn. Echter je zal wel binnen een paar dagen verschil merken omdat je anders reageert dan dat je normaal deed.
Op het moment dat je nu een hond tegenkomt is het zaak dat als de hond naar je kijkt je hem verteld hoe geweldig hij is, omdat hij niet het gebruikelijke trekken aan zijn nek voelt zal hij dus gaan kijken wat er aan de hand is, je moet hem daarvoor direct belonen met je stem, vertel hem maar dat jij het allemaal regelt en dat het helemaal goed komt.
Als de hond toch gaat fixeren (staren naar de andere hond) of op een andere manier dreigt te gaan uitvallen loop je resoluut de andere kant op, je draait gewoon om zonder iets te zeggen of zonder iets te doen en je loopt in tegengestelde richting, op het moment dat de hond naar je kijkt wat er gebeurt mag je hem met stem belonen en hem vertellen hoe goed hij is, als hij niet meer achterom kijkt draai je weer om in de richting die je aan het lopen was en loop je weer in de richting van de hond.
Dit herhaal je tot de hond op een normale manier langs de andere hond kan.
Op het moment dat de hond laag gaat of gaat liggen dat mag, hij mag alleen niet fixeren op de andere hond maar hij mag hem wel op zijn buik tegemoet gaan. De training gaat echt wel een poosje in beslag nemen, hou daarom de muilkorf op zolang als jij dat nodig vindt om rustig te blijven. Als je eenmaal ervaren hebt dat je hond een andere hond normaal tegemoet kan gaan dan kun je de muikorf gaan aflaten.
Let wel, er zijn altijd baasjes die de signalen van hun eigen hond ook niet oppakken en de hond dwingen in de richting van jou hond te lopen, deze hond zal vast en zeker voor de aanval als verdediging kiezen, stel je hond daar niet aan bloot maar ga gewoon aan de andere kant van de straat lopen, onderwijl gezellig pratend met je hond of draai je om en zeg tegen je hond dat jullie nu de andere kant op gaan, het is geen correctie nu dus laat hem op de goede manier met je meelopen.