In dit artikel maak je kennis met de recordhouders onder de honden. Maar eigenlijk zijn ze dat allemaal. Honden zijn immers de oudste dierenvrienden van de mens. De huishond (Canis lupus familiaris) hielp de mensen al duizenden jaren geleden met het bewaken van hun eigendommen, het jagen op herten en konijnen, het trekken van de melkkar en het hoeden van de schapen. Tegenwoordig is de hond er in de eerste plaats om zijn baasje gezelschap te houden. Maar ook nu nog zijn er nog die hun brokken verdienen met het opsporen van vermisten of verdachten, of door mensen te helpen die niet alles zelf (meer) kunnen. De hond is een ondersoort van de wolf. En bij sommigen is dat nog goed te zien. De Siberische Husky is hiervan een goed voorbeeld. En de (in Nederland gefokte) Saarloos heeft zelfs voor een kwart echt wolvenbloed door de aderen stromen. Het begin van de domesticatie van de hond wordt door sommigen wel op 40.000 tot 100.000 jaar geleden geschat. Maar vooral de laatste 200 jaar is er een explosie aan hondenrassen ontstaan. Inmiddels is de variatie in de hondenwereld enorm. In deze wereld gaan wij een kijkje nemen.
Het oudste hondenras
Tja, dat is een slecht begin. Want hier is men het niet over eens. De Greyhound is de eerste hond die als herkenbaar ras samen met de mens werd afgebeeld. Maar dat betekent niet dat er daarvóór geen rassen waren die onze voorouders gezelschap hielden. Zo hebben archeologen in Israël een graf blootgelegd van meer dan 10.000 jaar oud. Hierin vonden zij een mensenskelet met een hondenpuppy in zijn armen. De puppy bleek erg veel te lijken op de huidige Kanaänhond. Een vierduizend jaar oud ras dat als waakhond voor de bedoeïenen in Israël werkte. En dan is er nog de Chihuahua: het oudst bekende ras van het Amerikaanse continent. Dit kleine hondje was er in ieder geval al ruime tijd toen Columbus hier voor het eerst voet aan wal zette. In China is de Pekinees al tweeduizend jaar niet meer veranderd. Een ander oud ras, de Dingo, kwam meer dan drieduizend jaar geleden samen met de Aboriginals in Australië aan. Zo lijkt elk werelddeel zijn eigen oudste hondenras te hebben. De titel gaat in elk geval niet naar de puggle. Dit is een van de nieuwste hondenrassen ontstaan uit een kruising tussen een Beagle en een Mopshond. De puggle was een tijdje erg populair onder Amerikaanse supersterren als Sylvester Stallone en Uma Thurman.
De grootste hond
Eén van de grootste – of eigenlijk: hoogste – honden in de wereld zijn de Ierse Wolfshonden. Hun naam is niet toevallig gekozen. Dit ras werd van oorsprong in Ierland gefokt om op wolven te jagen. Maar ook een beer of hert ontsnapte niet aan hun grote kaken. Toch zijn Ierse wolfshonden hele vriendelijke (huis)honden, die erg trouw zijn aan hun baasje. Voor deze hond moet je alleen wel veel ruimte hebben: hij wordt minstens 79 centimeter hoog en kan wel 70 kilo wegen. In de Middeleeuwen konden Ierse Wolfshonden zelfs wel anderhalve meter hoog worden! Ze gebruikten deze joekels niet alleen voor de jacht. In Londen kropen de baasjes ook regelmatig op de rug van hun Wolfshond om door de kronkelige straatjes te racen. Op dit moment is de aller-allergrootste hond die er bestaat echter geen Ierse wolfshond. Deze titel gaat naar een Duitse Dog genaamd Zeus. Zeus is zo groot, dat als hij dorst heeft, gewoon uit de kraan kan drinken. Hij is maar liefst 1,12 meter hoog en weegt 70 kilo. En ja hoor: net als de oude Londenaren legt zijn baasje wel eens een zadel op zijn rug.
Het zwaarste hondenras
Zeus is misschien de hoogste hond. Hij is niet de zwaarste. Het hondenras dat gemiddeld de meeste kilo’s telt is de Engelse Mastiff. De mannetjes kunnen wel 85 kilo wegen. Hij loopt je dus gemakkelijk omver. In de oorlog werd de Mastiff dan ook gefokt als vechthond. Maar tegenwoordig wordt hij naast beschermhond ook als huishond gehouden. Deze hond schijnt echter niet voor iedereen aardig te zijn. Je moet hem daarom van pup af aan goed opvoeden! In een bepaald deel van Zwitserland (het kanton Wallis) wordt de hond zelfs als gevaarlijk beschouwd. Sinds 2006 is het hier verboden een Engelse Mastiff te houden.
De dikste hond van Europa
Een andere zware hond kwam in september 2012 in het nieuws. Alfie de labrador was op dat moment de dikste hond van Europa. Vanwege zijn gewicht was hij zelfs in levensgevaar. Normaal weegt een labrador zo’n 30 kilo. Alfie woog meer dan twee keer zoveel, namelijk: 79 kilo! Hoe werd hij zo dik? Zijn baasje had Alzheimer en vergat steeds of hij hem gevoerd had. Voor de zekerheid vulde hij telkens weer Alfie’s bakje bij.
De kleinste hond
Het kleinste hondenras is de chihuahua. Deze miniatuurhondjes wegen soms nog minder dan anderhalve kilo. Maar ondanks hun geringe gewicht kunnen ze behoorlijk fel zijn. Dit zou komen omdat ze zo vaak opgetild worden door hun baasjes. De hondjes gaan zich daardoor groot en belangrijk voelen en maken niet echt goed kennis met andere honden.
De kleinste hond ter wereld op dit moment is ook een Chihuahua. Hij heet Boo Hoo en is maar 10 centimeter hoog! Maar dit record wordt misschien al snel verbroken. In de Gazet van Antwerpen (november 2012) vond ik een foto van Meysi: een Terrier (geen Chihuahua dus!) die toen nog maar 7 centimeter hoog en 250 gram van gewicht was. Op het moment van meten was Meysi vier maanden oud. Maar men verwacht dat Meysi niet zoveel meer zal groeien. Een tip voor de baasjes: pas op dat je niet op haar gaat staan!
De lelijkste hond?
Elk jaar wordt in Californië de twijfelachtige titel van ‘lelijkste hond ter wereld’ weggegeven. In 2012 werd deze wedstrijd gewonnen door Mugly. Mugly doet zijn naam eer aan. Het betekent zoiets als ‘spuuglelijk’. Mugly is een Chinese naakthond. Dit ras, je raadt het al, heeft geen haren op zijn lijf. Alleen boven op zijn kop en aan het eind van zijn staart zit een pluizige pluk haar. Dit doet het beestje een beetje op een alien lijken. Buiten dat hebben Chinese naakthonden vaak hun tong scheef uit hun bekje hangen. Je kunt je voorstellen: dat ziet er behoorlijk grappig uit. Als beloning voor zijn opvallende voorkomen kreeg Mugly trouwens een voorraad hondenkoekjes voor een jaar. Nu dus uitkijken dat dit hondje niet ook nog de zwaarste hond van de wereld wordt!
De aller-allerliefste hond
De aller-allerliefste hond van de wereld is natuurlijk mijn eigen hond Jessie. Maar als jij zelf ook een hond hebt, dan ben je het hier vast niet mee eens! Hoe dan ook, Jessie is een Nova Scotia Duck Tolling Retriever. Het ras is afkomstig van Nova Scotia (Canada) waar ze gebruikt worden om eenden te lokken (in het Engels: ‘duck tolling’). Nadat de jager een eend geschoten heeft, haalt de hond hem uit het water en brengt hem naar zijn baas (‘retrieving’). De naam van dit ras is dus een korte (!) samenvatting van wat deze hond allemaal kan en doet en waar hij vandaan komt. De liefhebbers van deze kleine retriever hebben gelukkig een kortere naam bedacht: ‘Toller’. Tollers zijn echte werkhonden. Maar zolang ze maar genoeg beweging krijgen, zijn het ook hele vriendelijke en rustige huishonden. Echt waar: terwijl ik dit artikeltje schrijf, ligt Jessie al de hele tijd aan mijn voeten te slapen. Maar nu ga ik haar toch echt uitlaten.