Zat een depressie vroeger vooral ’tussen de oren’, tegenwoordig denkt men daar toch anders over. De afgelopen jaren zijn er verschillende wetenschappelijke onderzoeken geweest, die wijzen op een verband tussen depressie en tekorten in het lichaam.
Symptomen depressie
Iedereen heeft weleens een minder goede dag. Maar wanneer neerslachtige buien zo erg zijn, dat men niet meer goed kan functioneren in het dagelijks leven kan er sprake zijn van een depressie. Andere symptomen die daarbij kunnen wijzen op een depressie zijn slaaploosheid en moeilijk in slaap komen, concentratieproblemen en vermoeidheid.
Oorzaken depressie
Er kunnen verschillende factoren een rol spelen bij het ontstaan van een depressie. Een bepaalde gebeurtenis in je leven en hoe je daarmee omgaat kan de oorzaak zijn. Maar ook lichamelijke factoren en erfelijke factoren kunnen een rol spelen. Daarnaast heeft wetenschappelijk onderzoek nu aangetoond, dat verschillende tekorten in je lichaam bij kunnen dragen tot het ontstaan van een depressie.
Onderzoek vitaminen tekort
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt, dat er een verband bestaat tussen een tekort aan B-vitaminen en depressie. Vooral B12 en B6 , B1 en B2 zouden een rol kunnen spelen bij de preventie van depressies. Ook zouden mensen beter reageren op de behandeling met medicatie, wanneer het B12 gehalte in het bloed hoger is. Daarnaast blijkt uit uit recent onderzoek, dat er ook een verband is tussen depressieve klachten en vitamine D. Uit een onderzoek met meer dan 80.000 vrouwen tussen de 50 en de 79 jaar (Women’s Health Initiative (WHI) Observational Study) bleek, dat bij de groep die meer vitamine D via voeding binnenkreeg, minder depressieve klachten voorkwamen.
Behandeling
In de psychiatrie wordt een depressie al snel met verschillende medicatie behandeld. Te snel, vinden sommigen. Zo zegt psychiater Rogier Hoenders van GGZ Groningendat er ook aandacht moet zijn voor alternatieve behandelwijzen, zoals het gebruik van vitaminen om voor verlichting te zorgen bij depressie.