Verloop van de Rusland-Georgië oorlog

de Rusland-Georgië oorlog

De Rusland Geörgie oorlog was een kort conflict. Toch heeft het voor best wat opschudding rond de wereld gezorgd. Hier vind u een samenvatting van het conflict in chronologische volgorde.

Oorzaak

Georgië zat vroeger bij de Sovjet-Unie. Deze viel in 1991 uit elkaar en zo werd Georgië een onafhankelijk land. Rusland wilde Georgië liever niet kwijt omdat de Georgische bodem vol met grondstoffen zat en nog steeds zit.

Vooral de regio Zuid-Ossetië, die officieel bij Georgië hoort, is een probleemgeval. Hier leven veel mensen  met de Russische nationaliteit. Rusland verstrek namelijk paspoorten aan bewoners van deze regio. Deze regio wil al geruime tijd onafhankelijk worden. Zodra Georgië zich afsplitste wilden zij al afhankelijkheid, maar toch werden ze bij Georgië ‘ingedeeld’. Ze zien zichzelf wel als onafhankelijk.

Abchazië, een regio in het noordwesten, wil ook onafhankelijkheid.

Rusland steunt de opstand

Rusland steunt ze dus omdat er erg veel Russen wonen, maar ook omdat Rusland toegang wil tot de Georgische grond vol met grondstoffen. Georgië beschuldigt Rusland van het steunen van de opstandige regio’s. Dit klopt dus enigszins wel. Daarom, toen Georgië de rebellen aanviel om de controle in die regio’s terug te krijgen, verdedigde Rusland zijn burgers die daar woonden.

Oorlog

Toch bleef het geruime tijd rustig. Tot juli 2008; toen beide landen elkaar beschuldigden van het schenden van elkaars luchtruim. Rond dezelfde tijd zijn ook de separatisten in de provincie Zuid-Ossetië weer actief geworden. Georgië merkt dit en mobiliseert troepen om de regio weer onder controle te krijgen.  Begin augustus begint Georgië met het hardhandig aanpakken van de opstandelingen. Zeker 6 mensen werden gedood op 4 augustus. Georgië trekt door naar de hoofdstad van Zuid-Ossetië. Daar zitten veel Russen, en Rusland stuurt dus troepen naar Georgië om de aanval te stoppen. Na 3 dagen trekt Georgië zich terug en bied een staakt het vuren aan dat wordt afgewezen. Rusland trekt Georgië binnen. Meerdere Europese leiders proberen het vuur te blussen. Uiteindelijk belooft Rusland terug te trekken. De troepen gaan echter verder Georgië binnen. Pas enkele dagen later vertrekken de Russen vanwege internationale druk.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 3.5 / 5. Aantal beoordelingen: 2

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Het begrip gehechtheid en ziekenhuisopname

Volgende artikel lezen

Alles over bijgeloof

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen