Vitamine D tekort en chronische vermoeidheid

Vitamine D te kort

Het schijnt vaker voor te komen dan we denken; een tekort aan vitamine D. Ook de klachten die hierdoor kunnen ontstaan zijn ernstiger dan we denken. Vitamine D tekort kan voor veel lichamelijke klachten zorgen.

Chronische vermoeidheid

Chronische vermoeidheid is een klacht die vaak niet serieus genomen wordt. Vaak denkt een huisarts dat het wel tussen de oren zal zitten of dat het wel meevalt. Ben je vaak erg moe, let er dan eens op of het uitmaakt of het een zonnige dag is of een donkere dag. Wanneer je energie flink toeneemt bij zon, dan kan het nuttig zijn om je bloed te laten onderzoeken op vitamine D-tekort. Dit komt namelijk veel vaker voor dan we denken. We dachten dat dit vooral bij donkere mensen voorkwam, maar uit onderzoek blijkt dat ook veel blanke mensen er last van hebben.

Oorzaken vitamine D-tekort

Om voldoende vitamine D te kunnen aanmaken, heeft het lichaam zonlicht nodig. Deze zonlicht moet wel sterk genoeg zijn, anders wordt er een stuk minder vitamine D aangemaakt. Ook moet de tijd dat in de zon wordt doorgebracht lang genoeg zijn, minimaal 20 minuten. Daarbij houdt zonnebrandcrème de aanmaak flink tegen en ook wanneer de huid bedekt is met teveel kleding, wordt het een stuk moeilijker om voldoende aan te maken. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking een tekort heeft aan vitamine D. In de winter is er vaak te weinig zon en veel mensen werken binnen en hebben niet iedere dag de gelegenheid om 20 minuten in de zon door te brengen.

Advies

Het advies is dan ook om minimaal 20 minuten per dag in de zon door te brengen. Belangrijk hierbij is dat je je dan niet insmeert en je lichaam niet helemaal is bedekt met kleding. Het is overigens een fabel dat je door een zonnebankkuur ook vitamine D aan zal maken. Dus zodra het mooi weer is; naar buiten de zon in! Waarbij natuurlijk wel vermeld moet worden dat ook hier geldt dat overdaad schaadt. Te lang onbeschermd in de zon vergroot de kans op huidkanker.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Witte tanden als schoonheidsideaal

Volgende artikel lezen

B12 tekort; een onderschatte ziekte

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen