Voordelen en nadelen werken in de Horeca

Horeca voordelen en nadelen

Heerlijk, de zon schijnt en er is een zacht briesje zodat het buiten erg aangenaam is. Lekker met een borrel op het terras met een bittergarnituurtje erbij en natuurlijk niet te vergeten, vrienden. Ondertussen ben jij kei-hard aan het werk met het dienblad in je hand… Horeca en sociale contacten, gaat dat eigenlijk wel samen? Zoals in elke baan heb je voor- en nadelen, zo ook in de Horeca.

Horeca, gezellig! Ofwel toch niet?

Als je in de horeca werk weet je gewoon dat je altijd aan het werk ben als vrienden en kennissen vrij zijn. Dat is nou eenmaal zo, omdat de tijden van ’s morgens uiteenlopen tot ’s nachts in de late uurtjes. In de horeca kennen ze het begrip weekend niet. Weekend, wat voor de meeste betekent, zaterdag en zondag, is voor een horeca-medewerker gewoon ploeteren tot in de late uurtjes. Vaak hoor ik vrienden klagen dat ik bijna nooit aanwezig ben zoals op feestjes, verjaardagen en housewarmings. (De vrienden van mijn leeftijd hebben namelijk allemaal in een keer de drang om samen te wonen, nou hun studie achter de rug is.) Maar dan nog, ik probeer tenminste wel tijdig vrij te vragen wat niet altijd kan. Dat is nou het begrip Horeca. Vrij zijn als anderen aan het werk zijn, en als anderen vrij zijn, aan het werk zijn. Dit is één van de voor- en nadelen van het vak.

Afijn, het wordt mij dus kwalijk genomen dat ik nergens meer kom. Maar dat hoeft niet persé zo te zijn dat ik nu geen enkel sociaal contact meer heb. Want ondanks dat ik vaak werk, maak ik tijd voor mijn vrienden! Tegenwoordig is iedereen zo gehaast (vooral in de Horeca) en druk met werken, samenwonen en met zichzelf dat er nooit meer naar een ander omgekeken wordt. Heb je er eigenlijk wel eens bij stil gestaan, wat is er nog meer belangrijk in je leven? Want het leven bestaat niet alleen maar uit werken.

Soms vraag ik me dat weleens af, vind ik mijn werk nou echt het belangrijkste wat ik heb? Ja, aan de ene kant wel want het biedt inkomen en een bepaalde zekerheid. Maar aan de andere kant vrienden, familie en kennissen is ook belangrijk! Sociale contacten maken je sterk en geven je een bepaalde warmte. Waarom zou je dan geen tijd ervoor maken, werken is namelijk niet waar het leven uiteindelijk om draait. Wat de meeste reclames bier-reclames al zeggen. Geniet, (en drink met mate)…

Horeca, dat is nou mijn vak!

Nou lijkt het alsof ik de Horeca helemaal niks vind, maar in tegendeel, ik doe het heel graag. Ik geniet ervan als ik de hele dag keihard gewerkt heb en er mensen naar mij en mijn collega’s toekomen om te zeggen wat voor leuke en gezellige avond ze gehad hebben. Ik geniet ervan als ik op het terras bedien, en een compliment krijg van de gasten omdat ze lekker gegeten hebben en de bediening top vonden. En wat ik ook geweldig vind, is als ik een dag in de keuken eten bereid heb voor de gasten, ze de keuken in komen en het fantastisch gesmaakt heeft. Maar dat is niet het enige leuke aan de Horeca want gelukkig heb ik ook vrienden die in de Horeca zitten en tegelijkertijd klaar zijn zodat we nog lekker een afzakkertje na het werk kunnen nemen. Tja, wat dat betreft is dat Horeca-wereldje nog zo slecht niet.

 Er zitten overal voor- en nadelen aan. Alleen je moet een bepaald balans kunnen vinden tussen je werk en je privéleven. Dat geldt voor elk beroep en ieder ander.

De voor- en nadelen van de horeca kort samengevat:

Voordelen van de Horeca:

  1. Dubbel geld verdienen; De weekenden dat je werkt (incl. uitgaansavonden) geef je niks uit maar maak je toch de gezelligheid mee;
  2. Je kan veel uren in de horeca maken, mits je dat wilt. Aangezien Horeca tijden vaak uiteenlopen van ’s ochtends tot ’s avonds en vaak de hele week geopend zijn;
  3. Wat ook leuk is aan de Horeca is dat je vaak een tip (fooi) krijgt voor de goede service.

Nadelen van de Horeca:

  1. Onregelmatige tijden;
  2. Je kunt vaak niet groeien, ofwel promotie maken tenzij je je eigen Horeca bedrijf opstart;
  3. Heel vaak word er gezegd dat Horeca geen vetpot is en dus slecht verdiend, Tenzij je bijvoorbeeld de Hotelschool gedaan hebt (HBO). Je hebt dan namelijk alle benodigde papieren en de capaciteit om een bedrijf te leiden.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 3 / 5. Aantal beoordelingen: 6

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Bloody Mary recept

Volgende artikel lezen

Traktaties voor kinderen maken

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen