Waaks gedrag bij honden

Hond waaks
ComputerComputer

Veel mensen die een hond nog heel kort hebben hoor ik vaak zeggen: “hij wordt ook al een beetje waaks”. Veel mensen vinden het een fijn idee dat hun hond een beetje waakt, echter als een hond daar al heel snel mee begint is het geen waken. Waaks gedrag bij honden en hoe daarmee om te gaan als het probleemgedrag wordt vindt u in dit artikel.

Oorsprong van waaks gedrag

Een roedel wilde honden heeft een territorium waarbinnen ze geen vreemdelingen dulden. Dit geldt nog meer voor het hol waar de honden verblijven. In een roedel honden heb je alpa’s, beta’s en omega’s. De alfa’s sturen de groep aan, de beta’s verdedigen de groep en de omega’s worden nog net getolereerd binnen de groep maar liggen altijd aan de rand van het hol of het territorium. De beta’s zijn de vechtersbazen en dus ook de bewakers van de roedel, zij moeten ervoor zorgen dat er geen indringers in de groep komen en dat de groep dus beschermt is..

Nieuwe hond bij ons in huis

Een nieuwe hond die bij ons in huis komt zal er zeker voor waken dat hij de status omega krijgt, want dan moet hij aan de rand van het hol blijven. Wij als mensen zullen er zeker voor zorgen dat de hond zich geen omega voelt door hem te vertroetelen en hem te laten zien dat we van hem houden. We zetten de hond dus op een hoge positie, echter we willen wel dat de hond lager blijft als ons en dus blijft automatisch de beta positie over. Normaliter geeft de alfa aan de beta aan wat er van hem verlangd wordt. Wij als mensen denken dat we de hond onder controle hebben en dat hij precies weet wat hij mag en wat niet. Echter heeft u uw hond geleerd wat hij moet doen als de deurbel gaat? heeft u uw hond geleerd wat hij moet doen als er iemand kort langs het huis loopt ? Meestal niet. U heeft geleerd dat uw hond moet gaan zitten als wij dat willen, u heeft uw hond geleerd dat hij niet op de bank mag, niet van het aanrecht mag stelen, niet als eerste door de deur mag, niet aan de lijn mag trekken. Maar de basis vergeet (bijna) iedereen.

Zienswijze vanuit de hond

De hond komt binnen in een voor hem compleet vreemd huis, een vreemde groep, alles vreemd dus. De eerste dagen past hij zich prima aan. Hij wordt geknuffeld, hij krijgt eten, hij krijgt drinken, er is een warme mand en heel veel liefde. Als je het menselijk bekijkt zou je kunnen zeggen dat de hond dit nooit meer kwijt wil. Echter bij iedereen die binnenkomt kan hij dit zomaar kwijtraken, en zeker als we het hebben over honden die al eerder verplaatst zijn geweest. Het is dus zaak om alle mensen buiten te houden. Want iedereen die binnenkomt kan hem zomaar meenemen en dan moet hij maar weer afwachten wat hij krijgt. Na een tijdje krijgt hij door dat als de bel gaat er dus mensen binnenkomen. Wat gaat hij dus doen als de bel gaat, de mensen proberen te verjagen door te blaffen. De meeste mensen kunnen hier nog wel om lachen en corrigeren de hond niet. Echter als de hond eenmaal merkt dat blaffen niet helpt dan zal hij naar de mensen die binnenkomen overgaan naar grommen. De meeste baasjes vinden dat al iets minder prettig dat de hond dat doet. Bovendien hadden ze het niet verwacht en dus reageren ze min of meer in paniek waardoor ze de hond eigenlijk aanmoedigen in zijn gedrag. Na verloop van tijd zal dit gedrag overgaan in bijten en dan wordt de hond pas echt onbetrouwbaar.

Als je het op de hondse manier bekijkt: Een hond heeft geen vrienden en familie buiten zijn eigen roedel. Het is dus voor een hond niet normaal dat er zomaar vreemde mensen in en uit het ho(het huis ) lopen. Omdat hij tot beta is opgeklommen of gemaakt is dus zijn functie om de roedel te beschermen en dat wil dus zeggen dat hij vreemde mensen in uw huis moet weren. In de eerste instantie doet hij dat door met blaffen te laten horen dat hier al een roedel woont en dat de ander dus weg moet gaan. Echter keer op keer heeft die ander het lef om binnen te komen en dus moet er een duidelijkere waarschuwing komen. Hij gaat grommen. Echter het baasje of het vrouwtje raakt in paniek, er is dus zeker wat met die bezoeker aan de hand en die moet heel snel maken dat hij weg komt. Als hij dat niet doet help ik hem even door hem te bijten.

Er is nog een derde zienswijze op het geheel en dat is het feit dat de hond heel onzeker is. Hij is gemanoeuvreerd in een beta positie terwijl hij helemaal niet weet wat dit eigenlijk inhoudt. Hij blaft dus uit angst in de hoop dat het gevaar weggaat. Als het gevaar niet weggaat neemt hij zijn maatregelen en gaat grommen, als ze dan nog niet weggaan is zijn enige verdedigingsmiddel om te bijten.

Te veel blaffen verhelpen

Blijft het waaks gedrag enkel bij blaffen en lukt het niet om dit af te leren? Dan zou de oplossing een anti blafband kunnen zijn. Veel mensen denken dat dit illegaal of zielig is, maar er zijn tegenwoordig anti blafbanden die simpelweg werken met een trilling en/of geluid of een spray. Op deze manier schrikt de hond van de trilling of het geluid wanneer deze start met blaffen. De blafbanden met spray hebben een onaangename geur wat moet helpen om het blaffen te verminderen. Zo kun je dus met een blafband zonder stroomschokken toch het gedrag afleren.

Een andere manier om dit op te lossen

Allereerst gaan we terug naar de basis en gaan we zorgen dat de hond zelfvertrouwen krijgt. (kijk bij mij andere artikelen over hoe je dat het beste kunt aanpakken) Daarnaast gaan we allereerst zorgen voor de veiligheid. Op het moment dat de hond gromt of bijt naar binnenkomend bezoek gaan we de hond muilkorven. Dit is niet zielig, dit maakt alleen dat u zelf weer ontspannen kunt zijn als er bezoek binnenkomt omdat u zeker weet dat de hond niet kan bijten. Daarnaast moet u de hond gaan leren wat u wel van hem verwacht als er bezoek binnenkomt. Hou daarbij in gedachten dat de hond niet blij is met het bezoek. Verwacht dus ook niet dat hij het bezoek vrolijk tegemoet zal treden.
Het beste kunt u de hond leren in de bench te gaan als er bezoek is door hem er zelf in te leggen met iets lekkers. De kans is groot dat hij in de eerste instantie en zelfs misschien de eerste weken het lekkers helemaal niet zal aanraken als er bezoek is. Hij is namelijk in de stress en als u zelf in de stress bent heeft u vaak ook geen zin in eten. U kunt hem ook aanleren in zijn mand te gaan liggen. Op het moment dat hij in de mand ligt laat u de muilkorf op en loopt u af en toe even naar de mand om rustig maar aanmoedigende toon tegen hem te praten. Vertel hem dat dat precies is wat u van hem wilt en aai hem rustig doch stevig. Op het moment dat hij doorgaat met grommen of zelfs met uithalen haalt u hem resoluut uit de situatie en geeft u hem een time out op een plaats waar hij helemaal alleen is en waar hij niets kapot kan maken.
Zet na een paar minuten de deur naar de ruimte waar u zelf bent weer open en laat hem er weer bij, stuur hem direct naar de plaats waar u hem wilt hebben. Als hij stil is en daar ligt dan kunt u hem regelmatig even aaien om te laten zien dat dat heel goed is wat hij doet. Gaat hij weer de fout in, opnieuw uitsluiten van de groep.

Stel u op als leider en stel u op zodat er geen twijfel over bestaat wie het voor het zeggen heeft. Probeer alles zonder stem te doen, geen correcties met stem, alleen uitsluiten van de groep op het moment dat hij de fout in gaat. Probeer eerst een aantal bezoekjes in scene te zetten met mensen waartegen uw hond gromt. U bent namelijk niet zo gezellig omdat u steeds met de hond bezig bent, maar een dierenliefhebber zal dat begrijpen en u er graag mee helpen. Indien u onverwachts bezoek krijgt en u heeft geen tijd om dit alles te doen. Zet de hond dan apart desnoods in een bench met iets lekkers. Laat uw bezoek niet verpesten door de hond.

Beloon goed gedrag, negeer fout gedrag

Dit is een veelgehoorde kreeg. Echter dat is in dit geval niet van toepassing. Op het moment dat u dit gedrag gaat negeren zal de hond verder gaan in zijn gedrag. Beter kunt u voorkomen dat de hond dit gedrag kan gaan laten zien door hem vroegtijdig in te sluiten en hem lekker op een eigen plaats te laten waar hij zich niet druk hoeft te maken.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 3.5 / 5. Aantal beoordelingen: 16

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Elektronische halsbanden voor honden

Volgende artikel lezen

Fruitvliegjes

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen