Wat is javascript en java?

Wat is JavaScript nou precies?

JavaScript is net als HTML een scripttaal. Met JavaScript is het mogelijk om een website interactief te maken. Je kan bijvoorbeeld gegevens van de bezoeker opvragen en die vervolgens in de tekst op de website plaatsen. Ook is het mogelijk om gegevens over de browser van de bezoeker te verkrijgen en over het systeem waar de gebruiker mee werkt. En natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die je met JavaScript kan doen. Tegenwoordig wordt Javascript door alle moderne browsers ondersteund. JavaScript wordt voornamelijk tussen de html-tags geplaatst, maar het kan ook worden aangeroepen vanuit een apart bestand.

Het verschil tussen JavaScript en Java

Sommige mensen denken dus dat JavaScript een eenvoudige versie is van Java, maar dat is dus fout. Java is een programmeertaal en JavaScript is een scriptingtaal. Java is veel uitgebreider en ingewikkelder en is daardoor ook veel moeilijker aan te leren. Ook zijn JavaScripts veel minder uitgebreid, waardoor ze sneller te laden zijn. Een Java-applet laden daarentegen, kan soms veel tijd in beslag nemen.

De geschiedenis van JavaScript

Wel heeft de geschiedenis van Java en JavaScript wat met elkaar te maken. JavaScript is ontstaan toen Java populair werd. De programmeertaal Java is ontwikkeld door ‘Sun Microsystems’. In het jaar 1995 werd Java erg populair, maar doordat de programmeertaal nogal ingewikkeld was, was er maar een kleine groep mensen die er goed mee konden programmeren. Het bedrijf Netscape merkte dat er behoefte was aan een taal met veel van de mogelijkheden van Java, maar die wel eenvoudig te leren was en die direct door de browser uitgevoerd kon worden. In de tweede helft van 1995 begonnen Netscape en Sun samen te werken, wat het begin van JavaScript werd. JavaScript heette eerst Mocha en later werd het Livescript genoemd. Toen de samenwerking tussen Netscape en Sun eenmaal een feit was, ontstond de uiteindelijke naam: JavaScript.

Versies van JavaScript

Er zijn onlangs ook verschillende versies van verschenen en zullen er ongetwijfeld ook nog meer versies van uitkomen. Telkens als er een nieuwe versie uitkwam waren er wel nieuwe dingen, vooral bij de eerste drie versies. Toen kwam de vierde versie, deze was uitsluitend bedoelt voor netscape servers. Toen kwam versie vijf, deze versie zorgde ervoor dat Opera en Mozilla Firefox ook javascript ondersteunen. Toen kwam 5 jaar later versie 6 uit, deze maakte het mogelijk voor safarigebruikers ook Javascript te gebruiken. Toen kwamen de versies zeven acht en negen, in deze versies waren steeds kleine details veranderd of toegevoegd. Versie negen is nu de meest recente versie van Javascript.

Veel voorkomende problemen

In feite werkt Javascript altijd, maar wat wel vaak voorkomt is dat de programmeur een foutje maakt. Als de programmeur 1 foutje maakt kan het zijn dat het hele object of project niet meer werkt, dit maakt het moeilijk om fouten te herkennen. Wel kan het voorkomen dat er in de webbrowser zelf fouten zitten. Het kan zo zijn dat de webbrowser bepaalde stukken code niet begrijpt, daardoor kan het ook lijken of Javascript niet werkt.

Dus of te wel goed opletten programmeurs!

Javascript of Active scripting

Microsoft heeft ook een soort dialect gemaakt van javascript, dit noemen ze Jscript of Active scripting. Feitelijk is elke versie van Jscript geheel gebaseerd op Javascript. Telkens als er een nieuwe versie van javascript uitkwam maakte Microsoft een nieuwe versie van Jscript die dan weer ondersteund werd door de nieuwe versie van IE die kort daarna uitkwam.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 1

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Apps op de iPad verwijderen

Volgende artikel lezen

Zoekmachine optimalisatie (SEO)

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen