Wat is kataplexie en wat is ertegen te doen?

kataplexie
ComputerComputer

Wat is kataplexie? Kataplexie is een auto-immuun ziekte. Deze aandoening is een heel ingrijpende aandoening. Er is weinig aan te doen en je zult ermee moeten leren leven. Alleen medicijnen kunnen enige verlichting geven.

Wat is kataplexie?

Kataplexie is een afleiding van narcolepsie. Narcolepsie is een slaapziekte. Deze aandoening is soms raar en onbegrijpelijk. Mensen, die na een goede nachtrust, zo ineens, midden in een gesprek in  slaap vallen, om even daarna weer wakker te worden en weer verder gaan tot de orde van de dag.

Katalepsie

Dan is er ook nog katalepsie, hierbij blijft degene met de aandoening wel bij bewustzijn, kan ook praten, maar de spieren verstijven en dit kan minuten tot urenlang aanhouden. Het is vrij pijnlijk en vermoeiend.

Niet te verwarren met kataplexie dus, Kataplexie is juist net andersom. De spieren verslappen helemaal en het bewustzijn blijft, alleen het vermogen om te spreken is er niet, omdat ook die spieren verlamd zijn. 

Kataplexie komt voor bij mensen, maar ook bij dieren. Dieren gaan gewoon een tijdje liggen, daar is niets mis mee, maar mensen vallen ineens neer en worden helemaal slap. Alles wat er om hen heen gebeurt, nemen ze waar, maar kunnen niet reageren.

Hoe komt het

Meestal is er een aanleiding, zoals schaterlachen, heel veel pret hebben, of juist opgewonden raken door iets, verdrietig zijn, pijn hebben, of angstig worden, maar ook woede kan een aanval uitlokken.

Een voertuig besturen

Iemand met deze aandoening kan beter geen voertuig besturen, het zou levensgevaarlijk kunnen zijn. Je kunt het vergelijken met iemand die aan epilepsie lijdt.

Medicijnen

Er worden vaak medicijnen gegeven die ervoor zorgen dat de patiënt een beetje hyper wordt, zoals GHB en antidepresiva. Verder is er weinig tegen te doen.

Er blijkt een afwijking in de hersenen de oorzaak te zijn van deze aandoening.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 2.5 / 5. Aantal beoordelingen: 2

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Wat is Attention Deficit Disorder (ADD)?

Volgende artikel lezen

Montignac dieet: Vetten en koolhydraten apart

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen