Zelf kerstdecoraties maken voor in huis

Kerstversiering

Wil je dit jaar iets compleet anders in huis met de Kerstdagen? Wil je iets dat een ander niet heeft? Maar wil je hier niet al te veel euro’s voor neerleggen? Lees dan deze handige, makkelijke en goedkope ideeën om je eigen kerstdecoraties te maken.

Voor in de kerstboom

Iedereen kent de standaard kerstballen, engeltjes en kerstklokjes. Deze glinsteren en zijn uiteraard prachtig. Maar je eigen kerstdecoratie maken voor in de boom is leuker. Bovendien handig voor mensen met kleine kinderen omdat ze ook kindvriendelijk zijn. Vroeger op school maakten we vaak voor onze ouders een grote kerstbal van piepschuim en stof. Een balletje piepschuim is bij de betere hobbyzaken te koop maar ook vast bij Xenos o.i.d. Zoek een paar stukjes stof die jij leuk vindt en knip ze in gelijke vierkantjes van circa 2 centimeter, afhankelijk van de grootte van de bal. Pak een satéprikker en prik de stukjes stof in de bal. Redelijk dicht bijelkaar zodat er geen witte gaten ontstaan. Ga zo de hele bal rond in de kleurencombinatie die jij wilt. Prik een stuk lint in het piepschuim aan de bovenkant van de bal. Eventueel met wat lijm voor de stevigheid. En je hebt een leuke en vrolijke kerstbal!

Zelf koekjes bakken

Een andere leuke optie is zelf koekjes bakken. Rond de kerstdagen zijn er verschillende bakvormpjes verkrijgbaar in vormen die echt met de kerst te maken hebben. Denk daarbij aan kerstboompjes, engeltjes, sterren of sneeuwpopjes. Decoraties voor op de koekjes zijn bij elke supermarkt te koop. Kleine gekleurde balletjes, chocovlokjes, sterretjes et cetera. Bak de koekjes zoals je dat gewend bent en bak er een stukje lint bovenin het koekje mee. Als de oven niet al te heet staat is dit geen enkel probleem. En zo zit het lint alvast goed stevig zodat je het makkelijk in de boom kunt hangen. Na het bakken kun je de koekjes versieren met de vrolijke koekjesdecoratie. Misschien een handige tip: spreek met je kind(eren) af dat ze vanaf Kerstavond iedere dag één koekje mogen. Anders is de boom zo leeg!

Sneeuwpopjes maken

Van kleine pompoenetjes zijn leuke sneeuwpopjes te maken. Neem een stuk karton en knip daar twee gelijke rondjes uit. De grootte die jij wilt. Maak gaten in die rondjes en druk de cirkels tegen elkaar aan. Neem nu witte wol en rijg dit telkens door het gat en om de buitenrand van de twee tegen elkaar aan gedrukte cirkels. Net zolang tot het gat bijna niet meer zichtbaar is. Knip nu het geregen draad door, helemaal rond en zorg daarbij ervoor dat de schaar tussen de twee cirkels komt. Neem nu een lang stuk draad en wurm dit tussen de twee cirkels. Trek strak aan en leg er een goede knoop in. Even de kleine draadjes wol op de goede plaats ‘aaien’ en je hebt een wit bolletje! Herhaal dit proces twee of drie keer om een sneeuwpopje te creëren. Maak van vilt of karton een zwart hoedje en van wol een gehaakt of mini gebreid sjaaltje. Als je de pompoenetjes te veel werk vindt kun je ook kiezen voor een paar bollen van watten.

Voor op de deur of voor het raam

Een kerstkrans mag eigenlijk niet ontbreken. Deze zijn op verschillende manieren te maken. Met echte takken, van houten takken, papier mache of van wol. Voor een krans met echte takken hoef je eigenlijk alleen te zoeken in bossen. Daar liggen vaak afgeknapte, afgewaaide of afgezaagde dennetakken. Gebruik er een aantal en bind ze bij elkaar door middel van rood lint. Zorg er wel voor dat ze goed stevig aan elkaar zitten. Hiervoor kun je eventueel eerst gebruik maken van stevig pakjestouw en daarna pas het rode lint er omheen vlechten. Maak een mooie grote rode strik voor de bovenkant van de krans. Steek, bind of lijm dennenappeltjes, kerstballetjes, cadeautjes et c. in de krans. Nog een andere manier is om een krans van wol te maken. Kies de gewenste kleur wol en haak of brei een lange lap. Kies zelf de grootte uit door de uiteinden van de lap tegen elkaar te houden en een rond te vormen. Zet de uiteinden vast met steekjes en vul iedere keer een stukje op, met bijvoorbeeld watten, waarna je de uiteinden in de breedte telkens vastzet. Helemaal in de rondte. Wikkel er een breed lint omheen en naai of lijm er kerstdecoraties op.

Sterren vrouwen

Op internet zijn er verschillende manieren van ‘sterren vouwen’ te vinden. Wanneer je twee 3D sterren hebt gevouwen kun je ze tegen elkaar plakken en zorgen dat er bovenin een gaatje open blijft. Versier de sterren met glitter of andere leuke sterretjes o.i.d. Maak er zoveel als je wilt. Neem nu kleine kerstlampjes in een slinger. Bijvoorbeeld 10 lampjes aan één snoer. Steek in elke ster een lampje en bevestig deze met een veiligheidsspeld of paperclip. Hang dit alles voor je raam.

Uiteraard kunnen de gemaakte kerstdecoraties voor in de boom ook prima op deuren of voor ramen.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Creatief met kladpapier

Volgende artikel lezen

Radiator verven

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen