Zelf tassen maken

Zelf tassen maken

Je kunt je, als vrouw zijnde, soms letterlijk rot zoeken naar de ideale tas. De perfecte kleur, genoeg ruimte, extra vakjes, lang of kort hengsel, van textiel, wol of katoen. Het is soms best een behoorlijke zoektocht. Maar eigenlijk is het heel simpel om je eigen tas te maken. Ik geef enkele voorbeelden en beschreven patronen om zelf tassen te maken.

Tassen van wol

Het is al geen geheim meer dat haken tegenwoordig ‘in’ is. Het wordt al lang niet meer geassocieerd met oude oma’s, die achter de geraniums truitjes haken. Zelf een tas haken is hartstikke simpel en leuk om te doen. Je kunt ervoor kiezen om een ‘recht toe recht aan’ lap te haken in de grootte die jou het meest handig lijkt. Haak een ketting van losse en vouw die dubbel. Heeft deze de gewenste grootte? Dan kun je in elke losse een vaste, een stokje of een half stokje haken. Ga net zolang heen en weer tot de lap ook de gewenste hoogte heeft. Wanneer dit het geval is, hecht de draden dan af. Naai de lap aan elkaar met naald en wol en hou 1 kant open. Dit wordt de bovenkant van de tas. Haak nu het hengsel, zolang en breed als je zelf wilt. En zet deze met wol en naald stevig vast aan de binnenkant van de tas. Als je ervoor kiest om een voering aan de binnenkant te doen zijn er ook vele mogelijkheden. De makkelijkste is om een stuk stof te gebruiken.Dit kan zijn van een oude jeans,T-Shirt et cetera. Knip de stof op maat met één a twee centimeter speling aan alle kanten. Draai de tas binnenstebuiten en zet de stof vast met kopspelden. Naai nu de stof met naald en garen, met kleine, onopvallende steekjes vast aan de tas. Wil je een binnenvakje? Knip dan een vierkantje of rechthoekje stof uit en naai dit op de gewenste plaats, op dezelfde manier, vast. Draai de tas weer om, et voila! Een hele simpele manier om een tas te maken. 

Een andere leuke manier is een tas van lapjes. De granny square is een leuke manier voor lapjes. Deze werkt zo: Maak een lus en haak 5 losse (dus een ketting van 5). Maak dit tot een ring door het vast te maken in de eerste losse met een halve vaste. 1e Toer: 5 losse, 3 stokjes, 2 losse, 3 stokjes, 2 losse, 3 stokjes, 2 losse, 2 stokjes. Sluit met een halve vaste in de 3e begin-losse. 2e Toer: 5 losse, 3 stokjes in de hoeklus, 1 losse, 3 stokjes in de hoeklus, 2 losse en weer 3 stokjes in de hoeklus, 1 losse, 3 stokjes in hoeklus, 2 losse en weer 3 stokjes in dezelfde hoeklus, 1 losse, 3 stokjes in de volgende hoeklus, 2 losse en 2 stokjes in dezelfde hoeklus. Ring sluiten met een halve vaste in de 3e begin losse. Herhaal toer 2 net zolang tot jij denkt dat je lapje groot genoeg is. Het is ook leuk om elke toer met een andere kleur te doen. Wanneer je genoeg lapjes hebt kun je deze aan elkaar naaien en omvouwen tot het een tasvorm heeft. Hengsel eraan, stofje erin en klaar is je tas!

Tassen van stof

Deze kun je zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. En in een heleboel vormen. Van rond tot vierkant. Ik beschrijf nu even een tas van spijkerstof. Knip 2 lappen uit van dezelfde maat. Keer deze om zodat je de voorkanten tegen elkaar kunt leggen. Naai deze aan elkaar, ongeveer een halve centimeter vanaf de rand, met kleine steekjes en vlak bij elkaar. Dit zodat je tas niet kapot kan rafelen. Keer hem daarna om zodat je de buitenkanten weer voor je hebt. Je kunt eventueel kiezen voor een binnenstofje. Maar zorg er dan voor dat je de naaisteken niet aan de buitenkant kunt zien. Een hengsel maak je ook van spijkerstof. Knip een lange of korte reep uit de stof en naai deze in de lengte dubbel. Eventueel met aan de binnenkant dezelfde stof als aan de binnenkant van de tas. Naai dit aan de binnenkant van de tas. Of  aan de buitenkant als je dat mooier vindt. Daar kun je eventueel nog iets overheen naaien, bijvoorbeeld een bloem of strik. Voor vakjes aan de buitenkant kun je de achterzakken van een spijkerbroek gebruiken. Dit staat leuk en is ook nog eens praktisch! Om je spijkertas op te pimpen kun je de riemlussen van een spijkerbroek gebruiken. Naai deze aan de bovenkant van je tas op een logische manier. Koop een dun riempje om er door te doen. Of gebruik een leuk sjaaltje. Deze kun je grappig samenknopen tot een grote strik. Deze manieren zijn ook nog eens makkelijk om je tas dicht te doen.

Voor alle tassen geldt

Om je tas te kunnen sluiten kun je kiezen voor klittenband, drukknoopjes of een rits. En uiteraard zijn er vele manieren om je tassen op te sieren. Denk daarbij aan stoffen bloemetjes, vilt, opstrijk plaatjes etc.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Anti verveel tips voor regenachtige middagen

Volgende artikel lezen

Moodboard maken

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen